Pla mitjà curt del cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, el doctor Antoni Trilla

Trilla avisa que no s'hauria de canviar de tram amb la velocitat de transmissió actual

Aquest dimecres s'ha notificat una Rt d'un 0,89

Després de diversos dies amb una velocitat de transmissió, l'Rt, al voltant del 0,77 en 48 hores aquest indicador ha pujat fins a un 0,89. Un increment que també s'ha produït al risc de rebrot, que ara és de 210 punts. Sí que és cert que la situació actual és molt millor respecte fa 3 setmanes, quan hi havia un risc de rebrot d'uns 800 punts i gairebé 6.000 positius diaris, però els experts es mostren preocupats.

El cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, ha alertat que «cal estar molt pendents de l'Rt» i que «si la tendència és que els pròxims dies passa de 0'9 el més lògic és que no passem al Tram 2». De fet, a finals d'aquesta setmana es quan es podran començar a veure els efectes de l'obertura de restriccions del primer tram de la desescalada perquè ja s'haurien complert gairebé 15 dies des del dilluns 23 de novembre. D'aquesta manera, es podrà confirmar si aquesta tendència segueix a l'alça o es frena. En tot cas, ara mateix la velocitat de retransmissió és d'un 0,89. 

Trilla explica que «si tornem a augmentar, la tornada enrere serà més bèstia» i que «ara, encara tenim un cert control de la situació, però cal tenir molta prudència». «Potser tenim sort i aquest és l'únic Nadal amb coronavirus», explica Trilla. El doctor assenyala que «encara no hem sortit de la segona onada» i que «és més que possible que hi hagi una tercera onada. Com més tard arribi, millor».

Catalunya aturarà el canvi de tram?

Segons el doctor Antoni Trilla, amb les dades epidemiològiques actuals «el més lògic és que no passem al Tram 2». El canvi de fase s'ha de produir aquest pròxim dilluns 7 de desembre i inclou diverses noves mesures respecte al tram 1. Davant d'aquest escenari, la consellera de Salut, Alba Vergés, ja va vaticinar aquest dimecres que el canvi de tram serà una realitat i que la flexibilització de les restriccions segueix «segons el que es preveu».

En ser preguntada per l'increment del risc de rebrot i de la velocitat de reproducció del virus (rt) que ha registrat Catalunya, Vergés va defensar que aquesta era la previsió del primer tram de la reobertura i que és possible que els indicadors «alenteixin la seva baixada». A més, va insistir que els indicadors mostren que el dilluns Catalunya avançarà de fase. Tot i això, va demanar prudència a la gent i també el compliment de les mesures de seguretat de distanciament social.

«Que aquest aire de reobertura es prengui amb tota la consciència», va subratllar Vergés, que va argumentar que l'evolució de les corbes epidemiològiques de la pandèmia és responsabilitat de tota la ciutadania. Per la seva banda, el vicepresident amb funcions de president del Govern, Pere Aragonès, va demanar també «màxima prudència» i va dir que les pròximes setmanes seran «decisives».