Aquests mesos de pandèmia estan causant autèntics estralls en moltes zones d'Espanya que s'estan veient colpejades durament pel coronavirus. A hores d'ara és difícil no conèixer algú que hagi perdut la vida a causa d'aquesta malaltia. La realitat és que, qui més qui menys, ha vist morir un familiar, un company de treball o un veí a causa de la Covid-19 i moltes vegades per brots que es podrien haver evitat.
I és per això que criden l'atenció casos com és el que s'ha produït al número 4 de la plaça de Haro de Bilbao. Els veïns de l'edifici de 16 plantes pateixen un brot des de començaments d'any. L'últim balanç que hi ha a dia d'avui confirma hi ha 5 morts i 33 contagiats, tres dels quals han estat hospitalitzats, un d'ells molt greu.
Actuació tardana
La preocupació va començar a arribar als veïns a partir del 21 de gener. Aquell dia va ser quan es va confirmar la mort de la primera de les veïnes víctima de la Covid-19: una dona de 85 anys que vivia a la novena planta.
Els veïns no van tardar massa a veure que la situació podia acabar tenint conseqüències més greus. Només van passar dos dies quan, el 23 de gener, moria el fill de l'anciana, que només tenia 50 anys.
Va ser llavors quan un dels veïns va decidir posar en coneixement de l'administrador la situació, concretament el 24 de gener, segons recull el diari 'El País'. A partir d'aquí, van contractar una empresa especialitzada, que va realitzar una neteja específica de les zones comunes la nit del 26 al 27. Però, aquell mateix dia es confirmava la mort d'un altre veí de 84 anys i que vivia a la planta 11. Les dues últimes víctimes es produïen aquest dissabte, dos germans de 74 i 75 anys, que vivien a la primera planta.
Per la seva banda, el departament de Salut de govern basc calcula que el primer positiu es va produir el 9 de gener, però la realitat és que es van tardar bastants dies a prendre mesures. Com dèiem, fins al 26 no va produir la primera neteja efectiva de l'edifici, a més de la ventilació necessària que hagués impedit que el virus s'expandís sense control.
Per la seva banda, no va ser fins al dia 25 quan es va realitzar un cribratge massiu entre els veïns i contactes estrets, que va acabar confirmant la importància del brot dins de l'edifici. Aquells que tenien símptomes en els dies previs, van mantenir el seu aïllament i eren controlats per Salut, però altres seguien fent vida normal per l'edifici només amb les mesures de protecció conegudes, com l'ús de les màscares i la neteja de les mans.
El possible origen, la suma de la presència d'un supercontagiador i les zones comunes
Tot apunta que hi ha hagut dos factors que expliquen com s'ha produït el brot en aquest edifici de Bilbao. José Jiménez, investigador de el Departament de Malalties Infeccioses del King's College de Londres, explica a 'El País' que aquest cas li recorda al que s'ha viscut a l'Hotel Metropole de Hong Kong. Allà, una sola persona, que no va tenir gairebé contacte directe amb la resta d'hostes, va acabar contagiant-ne a 16, que van portar el virus a Canadà, Vietnam, Singapur i Taiwan.
Tot va passar a les zones comunes, concretament es creu que totes van poder tocar el botó de la planta nou de l'ascensor on s'allotjaven. Una cosa similar hauria passat a l'edifici de Bilbao. I és que els veïns calculen que només la meitat dels contagiats són residents. Un d'ells, per exemple, és el germà i fill de dos dels veïns contagiats, que va anar a visitar-los i a passejar el seu gos mentre aquests guardaven quarantena i, també, mentre estaven a l'hospital.
Per Jiménez ha pogut haver-hi clarament un supercontagiador, un tipus de persones que «tenen una càrrega viral molt alta i que per la seva activitat social contagien més que la mitjana». Creu que «si un d'ells utilitza molt l'ascensor, aquest podria ser el focus de contagi», tot i que Jiménez també apuntava a algun problema amb la ventilació de l'edifici.