Un estudi realitzat per l'Instituto Murciano de Investigación Biosanitaria (IMIB) ha demostrat l'alta capacitat infecciosa del coronavirus, que és capaç de resistir en superfícies que estan sota estrictes protocols de desinfecció. Els investigadors de l'IMIB van fabricar el que han anomenat 'trampes COVID', una espècie de detectors precoços del virus en espais tancats.
Per l'estudi, van instal·lar els artefactes en diferents habitacions de l'hospital Virgen de la Arrixaca de Múrcia, que compta amb un sofisticat sistema de ventilació i un treball de neteja constant. Les caixes estaven protegides amb una reixeta de plàstic per evitar el contacte amb el pacient o el personal sanitari de l'hospital i es van instal·lar a l'UCI i a les habitacions dels ingressats per coronavirus.
Les 'trampes COVID' de l'IMIB troben virus a les superfícies de l'hospital
Tot i la desinfecció rigorosa que es porta a terme a l'hospital cada dia, els investigadors han trobat virus SARS CoV-2 en superfícies de vidre i polipropilè de l'hospital. D'aquesta manera, l'estudi ha posat de manifest la gran capacitat del virus per romandre en l'ambient i transmetre's a través dels aerosols.
Les partícules més petites del virus són capaces de flotar per l'aire des d'uns segons fins hores i ser arrossegades pels corrents d'aire, acumulant-se en espais tancats. «Els resultats demostren que la capacitat de transmissió del virus mitjançant aerosols és molt alta, perquè l'aire de les habitacions de l'Hospital de la Arrixaca es renova una vegada per minut i tot l'aire és de l'exterior (no és reciclat)», ha alertat el doctor Esteban Orenes Piñero, responsable del projecte.
L'estudi revela l'alta capacitat de transmissió del virus mitjançant aerosols
Malgrat que els resultats han causat estupor perquè revelen l'alta capacitat de transmissió del virus per aerosols, es tracta d'un estudi pilot el qual els seus resultats conviden a l'optimisme. L'estudi ha revelat que les 'trampes COVID' dissenyades per l'IMIB son capaces de detectar qualsevol petita partícula del virus en espais tancats, un fet que servirà com a mecanisme de detecció precoç.
«Aquestes trampes podran ser utilitzades per la detecció precoç del virus en espais tancats i públics, com hospitals, col·legis, instituts, cinemes, teatres i restaurants», ha assegurat el líder de la investigació del Instituto Murciano de Investigación Biosanitaria (IMIB).
¿Aún no nos conoces? Investigamos para sanar a la Región ¡Averigua qué es el #IMIBArrixaca en el siguiente vídeo! https://t.co/kXzmdBMIPN
— IMIB-Arrixaca (@IMIB_Arrixaca) January 24, 2019