Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19

Una troballa inesperada als laboratoris podria accelerar la cura del coronavirus

El descobriment ha estat possible gràcies a ordinadors i dispositius mòbils de 67.000 voluntaris de tot el món

Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19
La troballa ha estat possible gràcies a la col·laboració de 67.000 voluntaris | EUROPA PRESS / ONU

«És extraordinari, un gran èxit per a la comunitat científica». Així ho expressa Estefano Forli, científic de laboratori Scripps Research, als Estats Units, i director de l'estudi que ha aconseguit trobar 70 components prometedors contra la Covid-19.

La troballa, que accelera el camí cap a un tractament eficaç, ha estat possible gràcies als milers de voluntaris que, amb l'energia dels seus ordinadors, han tret a la llum desenes de components químics, els quals es provaran en futurs fàrmacs contra el coronavirus.

Desenvolupament de possibles fàrmacs contra la Covid-19

La comunitat científica celebra com un èxit sense precedents el descobriment que han fet possible més de 67.000 voluntaris de tot el món. Aquests entusiastes de la ciència han posat els seus ordinadors i telèfons intel·ligents al servei del projecte OpenPandemics, que dirigeixen científics del laboratori Scripps Research a San Diego, Califòrnia.

El projecte va néixer al maig, quan els científics del laboratori van decidir col·laborar amb World Community Grid, una iniciativa d'IBM que té com a objectiu posar en contacte la potència de processament de milers d'ordinadors per realitzar experiments virtuals amb una finalitat filantròpica.

Milers de voluntaris han volgut sumar-se al projecte oferint els seus ordinadors i dispositius mòbils, que equivalen a setanta mil anys de potència, el temps que necessita un sol processador per completar els 168 milions de tasques desenvolupades des de maig en els experiments del projecte en el laboratori.

Des de llavors, s'han analitzat 80 milions de molècules que han permès identificar fins a 70 compostos químics, que seran utilitzats per experimentar nous fàrmacs contra la Covid-19. És, segons Estefano Forli, «un excel·lent punt de partida per al desenvolupament de possibles fàrmacs».

Per aconseguir-ho, assegura, «serà necessària una gran inversió financera, però les dades aconseguides fins ara obren un camí esperançador i seran posats a disposició d'altres investigadors del món acadèmic i la indústria farmacèutica». A més, es pretén desenvolupar una infraestructura de programari reutilitzable perquè investigadors de tot el món puguin avançar en la resposta ràpida contra futures pandèmies.

La importància dels tractaments

L'objectiu, segons World Community Grid, és avançar en la recerca de possibles tractaments, que «són cada vegada més urgents a mesura que la Covid-19 continua escombrant el món». Forli aplaudeix el desenvolupament de la vacuna en temps rècord, però subratlla la importància dels medicaments que «constitueixen una eina terapèutica imprescindible per tractar pacients que encara no han rebut la vacuna o que tenen malalties greus que els impedeixen vacunar-se».

A més, el científic recorda que «caldrà produir diversos milions de dosis per a proporcionar una cobertura suficient a la població mundial», i que l'emmagatzematge i la distribució «plantegen importants reptes logístics i podrien limitar la difusió de la vacuna a determinades regions».

Per això, posa èmfasi en la importància dels fàrmacs i en la importància de la troballa que acaben de fer. Des de l'any 2004, World Community Grid col·labora en iniciatives per a la recerca de tractaments contra el càncer, el VIH i malalties tropicals. En total, ha desenvolupat una trentena de projectes en els quals han col·laborat 650.000 persones.

Des de la companyia asseguren que hi ha encara molts més components per analitzar i això requerirà augmentar el nombre de voluntaris. L'objectiu és permetre als investigadors de Scripps Research assolir les seves propostes d'investigació per agilitzar la recerca de possibles tractaments, tant per al coronavirus com per altres malalties.

El SARS-CoV-2 és un nou patogen de la família del coronavirus que causa la malaltia respiratòria coneguda com la Covid-19. Cal recordar que actualment no existeix un tractament eficaç per combatre la mortalitat d'aquest virus altament infecciós, més enllà d'alguns tractaments experimentals.