Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge ilustrativa d'un Dinoteri

Sorpresa en una gran ciutat catalana: troben les restes més antigues d’Europa d’una important espècie animal

Són de fa 9 milions d'anys i corresponen a l'espècie de dinoteri més gran de totes

Imatge ilustrativa d'un Dinoteri
L'espècie trobada és de les més antigues d'Europa | CosmoCaixa


La troballa s'ha aconseguir gràcies a les obres de construcció de la 'Ronda Oest' de Sabadell, membres de l’Institut Català de Paleontologia van recuperar 1.200 restes  fòssils de vertebrats. Ara han descobert que algunes corresponen a les restes de l’exemplar més antic d’una espècie de dinoteri, un mamífer extingit  emparentat amb els elefants  africans. Les excavacions van fer emergir 26 dents.

Dinoteri més gran de tots

Fins ara, la resta més antiga d’aquesta espècie  s’havia localitzat a Turquia. Entre els anys 2008 i 2011 membres de l’ICP van recuperar restes fòssils durant la construcció de la Ronda Oest. Els investigadors han calculat que les 26 dents  tenen entre 9,1  i 9,4 milions d’anys  i que van pertànyer a l’espècie de dinoteri  més gran de totes. Són dents força diferents de les dels elefants. La troballa s’ha publicat a la revista 'Journal of Vertebrate Paleontology'.

Diferències amb els elefants

Els dinoteris  eren mamífers  anomenat proboscidis. La diferència amb els elefants  és que les dents sortien de la mandíbula, no pas del maxil·lar, i que tenien les potes i el coll més llargs, proporcionalment, que l’actual elefant africà. Es van originar a l’Àfrica i es van escampar per tot Europa  fa uns 17 milions d’anys.

Al continent africà, una espècie  va sobreviure fins fa un milió d’anys i va arribar a coexistir amb els primers membres del gènere Homo. A Catalunya, s’han trobat altres fòssils  de dinoteri en diversos jaciments de la conca del Vallès-Penedès, en alguns casos amb esquelets parcials. L’ICP conclou que són les restes fòssils  més antigues d’Europa  de l’espècie 'Deinotherium proavum'.