Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Professionals sanitaris atenen malalts de coronavirus a l'Hospital Clínic. Imatge publicada el 16 d'abril del 2020

Troben el primer antiviral efectiu contra la Covid-19

Rússia ha anunciat la troballa, la qual ha mostrat una gran efectivitat durant les proves clíniques

Professionals sanitaris atenen malalts de coronavirus a l'Hospital Clínic. Imatge publicada el 16 d'abril del 2020
Rússia ha anunciat la troballa, la qual ha mostrat una gran efectivitat durant les proves clíniques | CatalunyaDiari

L'Afivavir és el primer fàrmac antiviral per tractar la Covid-19  que va ser inscrit pel Ministeri de Sanitat de Rússia després de mostrar una gran efectivitat  durant les proves clíniques, va anunciar el Fons Rus d'Inversions Directes (FRID). 

«La medicina més prometedora per curar la Covid-19»

«L'Afivavir no només és el primer fàrmac antiviral registrat a Rússia per tractar el coronavirus, sinó que pot ser la medicina més prometedora per curar la Covid-19  en àmbit mundial», va declarar el director general del FRID, Kiril Dmítriev, citat en un comunicat de l'entitat. 

Segons el funcionari, aquest fàrmac va ser desenvolupat i provat clínicament «en terminis rècord», fet el qual va permetre que es convertís en la primera medicina amb base al favipiravir — l'antiviral desenvolupat al Japó — inscrita en àmbit mundial. 

Només es proporcionarà en «hospitals sota vigilància mèdica»

L'Afivavir, segons el FRID, ha demostrat una gran efectivitat per afectar els mecanismes de reproducció del coronavirus. Tot i això, el mateix fons va reconèixer que aquest fàrmac està «categòricament contraindicat» per les embarassades i les persones que estiguin en procés de planificació familiar. 

A més, el FRID va assenyalar que en un inici, no estarà a la venda en les farmàcies i «només s'utilitzarà en hospitals sota vigilància mèdica».

La UAB treballa en una nova possible vacuna contra la Covid-19

Un equip d'investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) planteja dissenyar una vacuna contra la Covid-19  basada en complexes que imitin les seves partícules víriques. Aquests elements no tenen la seva informació genètica i, per tant, no són infecciosos. L'objectiu és generar aquestes partícules a partir de fragments de proteïnes del virus que tinguin en la seva superfície antígens del SARS-CoV-2. Tot plegat perquè puguin induir la creació d'anticossos.

La iniciativa, que ja s'ha posat en marxa, aplega l'experiència de diferents grups de recerca, centres i serveis cientificotècnics. El finançament de la investigació, que s'ha xifrat en 130.000 euros, s'obtindrà a través d'una  campanya de micromecenatge que ha impulsat la UAB.

Els responsables del projecte asseguren que es tracta «d'un abordatge diferent de les vacunes clàssiques, que es creen fent servir el virus inactivat o atenuat i que requereixen un nivell de contenció biològica elevat  en la seva producció». Amb l'estratègia proposada s'han creat, per exemple, les vacunes dels virus del papil·loma humà i de l'hepatitis B.