Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una xeringa amb vacuna contra el coronavirus

Troben un medicament que redueix la infecció de totes les variants de coronavirus

El fenofibrat i la seva forma activa redueixen en un 70% la taxa d'infecció de qualsevol de les variants conegudes

Un medicament contra el colesterol es podria convertir en la nova arma per a acabar amb la pandèmia del coronavirus. Segons un estudi publicat a 'Frontiers in Pharmacology', el fenofibrat i la seva forma activa, l'àcid fenofíbric, poden reduir les infeccions. Si es confirma, seria una gran notícia, perquè, pel que sembla, funcionaria igual amb totes les variants conegudes del virus.

El fenofibrat és un medicament aprovat per a tractar nivells anormals de substàncies greixoses en la sang. I, tot i així, l'ús d'aquest podria reduir fins en un 70% la infecció causada pel SARS-CoV-2.

L'estudi l'han desenvolupat investigadors de la Universitat de Birmingham i de la Universitat de Keele, al Regne Unit, i l'Institut Científic San Raffaele, a Itàlia.

La feina dels investigadors ha aconseguit demostrar que la reducció en la infecció és molt alta en cèl·lules humanes de laboratori. A més, s'aconsegueix amb concentracions «segures» i «assolibles» del medicament, utilitzant una dosi clínica estàndard.

Un dels avantatges d'aquest medicament és que ja està aprovat en gairebé tots els països del món per a tractar el colesterol. És un producte que es consumeix per via oral, així que també seria de fàcil accessibilitat per als usuaris.

L'autor de l'estudi, el doctor Farhat Khanim, ha explicat per què es continuen buscant medicaments quan ja existeixen les vacunes. El doctor és conscient que «les campanyes de vacunació reduiran les taxes d'infecció i la propagació del virus a llarg termini».

Però, al mateix temps, encara cal «ampliar l'arsenal de medicaments per a tractar els pacients». La veritat és que un medicament d'aquest tipus seria més barat, accessible i fàcil de distribuir per tot el món. Inclosos aquells països que tenen més complicat accedir a la vacunació, especialment els menys desenvolupats.

Un medicament barat i accessible per a lluitar contra la covid

En l'estudi, els investigadors van provar diferents medicaments ja autoritzats. La intenció era intentar que els medicaments alteressin les interaccions del coronavirus amb la proteïna Spike. És precisament aquesta la que, en contacte amb la proteïna ACE2 de l'hoste, permet que s'adhereixi a la persona i la infecti.

De tots els medicaments utilitzats, els autors de l'estudi van identificar el fenofibrat com un dels candidats. Llavors van provar aquest medicament sobre cèl·lules humanes de laboratori utilitzant la variant original de la SARS-CoV-2, la de Wuhan.

Els resultats van mostrar que l'ús d'aquest fàrmac havia reduït un 70% la infecció per coronavirus en aquestes cèl·lules. La sorpresa va ser gran quan van fer el mateix procés amb les variants alfa i beta i van obtenir els mateixos resultats.

Ara, el mateix procés s'està utilitzant per a descobrir si té la mateixa eficàcia amb la variant delta, la més estesa. Si és així, es podria convertir en una nova arma que, sumada a les vacunes, ajudi a posar fi a la pandèmia tal com la coneixem.

Una altra de les autores de l'estudi, Elisa Vicenzi, coincideix en les seves valoracions sobre aquest descobriment. «El fenofibrat pot tenir el potencial de reduir la gravetat dels símptomes de la covid-19 i també la propagació del virus», exposa.

Un dels beneficis més directes d'aquest possible ús del medicament per a tractar la covid rau en els nens. Per exemple, a Europa encara no s'ha aprovat cap vacuna per als menors de 12 anys. Aquest medicament es podria utilitzar per a reduir el risc d'infecció dels més petits sense haver de vacunar-los de moment.

També es podria emprar per a les persones que, per unes raons o altres, no tenen recomanada la vacunació. Pacients amb malalties hiperimmunes o amb fàrmacs immunosupressors es podrien protegir de la covid.

El mateix passa amb els països d'ingressos mitjans i baixos i que tenen més dificultats per a accedir a la vacuna. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) fa setmanes que demanant als països rics que no s'oblidin dels altres.

La transmissió del virus en zones amb poca població vacunada podria afavorir l'aparició de noves variants. I aquestes podrien fer que el virus es tornés més resistent a les vacunes, cosa que tornaria a posar en perill els països vacunats.