Una mare agafa la mà de la seva filla a un hospital

Troben una nova variant de Covid en un bebè acabat de néixer

Els nens acostumen a passar la malaltia sense símptomes, però aquest nadó es troba en estat greu

Els metges d'un hospital de Washington DC, als Estats Units, han donat la veu d'alarma després de trobar una nova variant de coronavirus que mai havien vist en un nounat. El preocupant de la seva troballa, més enllà de la nova variant, és que el nadó tenia una càrrega viral extremadament alta poques vegades vista en nens.

Des de fa ja diversos mesos, i després de molts estudis i assajos, se sap gairebé del cert que els nens solen passar la Covid-19 de forma asimptomàtica o amb símptomes molt lleus, cosa que els converteix en el grup de població menys vulnerable al virus , de moment. És cert que s'han donat casos greus de la malaltia, i fins i tot morts, en menors de 12 anys, però són les excepcions que confirmen la regla general.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Per aquest motiu, aquest cas detectat al Children 's National Hospital de la ciutat de Washington ha cridat l'atenció dels experts. Primer, perquè el nen estava molt malalt, cas inusual entre els malalts de Covid-19 menors d'edat. Davant aquesta circumstància, els metges van decidir mesurar la càrrega vírica del petit, i aquí es van emportar la major sorpresa: multiplicava per 51.418 la càrrega vírica mitjana d'altres nens amb la malaltia.

La troballa va fer indagar una mica més i van decidir seqüenciar el virus per comprovar de quina variant es tractava, i la seva sorpresa va ser majúscula en descobrir una variant que encara no s'havien trobat mai, anomenada N679S, que podria estar circulant per la zona de l'Atlàntic mitjà.

Davant d'aquest descobriment, el temor que aquesta nova variant sigui molt més perillosa que les anteriors, també en nens, va posar en alerta als metges de mig món, encara que la majoria d'ells han decidit mostrar-se prudents i esperar a tenir més proves sobre el cas.

Roberta DeBiasi, la cap de departament de malalties infeccioses de l'hospital, creu que no es poden treure conclusions estrictes sobre el que han observat, encara que sí que admet que l'associació entre la càrrega viral del nadó i la nova soca és probable: «Si veus un pacient que té exponencialment més virus i és una variant completament diferent, probablement està relacionat».

El viròleg Jeremy Luban, de l'Escola de Medicina de la Universitat de Massachusetts, explica que el descobriment d'una càrrega viral tan alta en un nen «en si mateixa, ja és impactant i digna d'esment», però creu que atribuir-ho a la nova variant és massa prematur i que podria ser que el nadó encara no tingués el seu sistema immunitari ben desenvolupat, el que deixaria el virus campant al seu aire i reproduint-sense control.

Els principals dubtes ara estan a saber si realment aquesta nova variant provoca una major càrrega viral, i per tant, major simptomatologia als pacients, també en nens, i major transmissibilitat, el que faria d'aquesta N679S una variant més perillosa que la britànica , la sud-africana i la brasilera, que ja preocupen.

Seqüenciació del genoma per conèixer les diferents variants

Una altra preocupació és conèixer quina és la veritable extensió d'aquesta variant, però en aquest àmbit, Estats Units és un país que va molt per darrere d'altres països desenvolupats, i les seves capacitats de seqüenciar els virus per determinar quin pes té cada variant en el seu territori són molt limitades.

En aquest sentit, el nou president de país, Joe Biden, ha anunciat que s'invertiran 200 milions de dòlars més per a la seqüenciació del genoma del coronavirus, permetent analitzar 25.000 mostres cada setmana.

Els experts creuen que continuar fent aquesta seqüenciació és la millor via per conèixer l'estat de la pandèmia al país, i creuen que haurien d'analitzar moltes més mostres de nens, que podrien convertir-se en el grup on el virus muta més fàcilment, ja que solen ser més resistents a la malaltia, i per tant, el millor organisme en el qual evolucionar.

Per veure exactament el pes dels nens en els casos greu de Covid-19 als Estats Units, els experts recorden que al país han mort ja més de 515.000 persones per aquesta malaltia, però només 270 eren nens.