YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Descobreixen al Japó una nova variant de covid que suposa «un major risc sanitari»

El contagiat era un viatger procedent de Filipines que no presentava símptomes

Personal sanitari a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, a l'UCI
S'ha descobert una nova variant de covid a Catalunya. | Europa Press

Nova alerta sanitària després que les autoritats del Japó hagin detectat una nova variant de coronavirus. Segons han compartit les autoritats japoneses, aquesta nova soca ha estat descoberta en un viatger que procedia de les illes Filipines, país on aquesta variant ja ha estat localitzada en diversos pacients.

Aquesta nova variant es suma a les ja descobertes en els últims mesos que havien alertat a les autoritats de diversos països, com són les del Regne Unit, Sud-àfrica o Brasil, però en aquesta ocasió sembla que el cep presenta un major risc sanitari. D'aquesta manera, podria començar una nova onada de contagis que els sanitaris i el sistema mèdic podrien no aguantar, ja que alguns hospitals continuen col·lapsats.

Aquesta variant podria suposar un major risc sanitari que altres descobertes recentment

A més, el Ministeri de Salut del Japó ha emès un comunicat en el qual destaca que aquesta nova variant podria ser més resistent a la immunitat generada per les vacunes creades. Aquest fet era el que més preocupava als experts i sanitaris, ja que el procés de vacunació podria veure's afectat si es descobreix que alguna de les noves variants és capaç de seguir infectant a aquells que ja han estat vacunats.

De la mateixa manera, també preocupa el fet que el viatger infectat no presentava cap símptoma, encara que un test va confirmar el seu contagi un cop arribat a l'aeroport de Narita. Les autoritats d'aquesta localitat japonesa han compartit que aquesta variant ja havia estat anteriorment detectada a Filipines. Concretament, des de gener s'han detectat més de 30 casos de persones contagiades amb aquesta variant al país.

Un estudi sobre les noves variants alerta a la comunitat científica

Aquesta variant no és l'única que preocupa per la seva possible immunitat a la vacuna. Recentment s'ha publicat un estudi sobre les variants de Covid al Regne Unit i Sud-àfrica i els resultats no són gaire esperançadors. Aquest estudi afirmava que les vacunes que hi ha actualment disponibles per a la població i els anticossos d'aquests poden tenir menys eficàcia per eliminar aquestes variants.

Aquest estudi es va concloure després de realitzar unes proves en empreses situades al Regne Unit, on predomina la variant B.1.1.7 (coneguda popularment com 'soca britànica') i en una empresa de Sud-àfrica, on la seva variant és la denominada com a B.1.351. D'aquesta manera, els resultats de l'estudi que es van publicar el passat 9 de març a la revista 'Nature' mostraven com la vacuna tenia una eficàcia de prop del 90% al Regne Unit, però només un 49,4% a Sud-àfrica. Així, es pot concloure que algunes de les variants poden escapar-se dels anticossos creats en el cos humà, ja sigui per la vacuna o per haver superat la malaltia recentment.

L'estudi ha alarmat la comunitat científica amb els seus resultats, on demostren que «el virus es desplaça en una direcció que el fa escapar de les nostres actuals vacunes i teràpies dirigides contra la proteïna pic del virus». Aquesta situació preocupa principalment perquè els països més pobres encara no estan rebent la vacuna o ho fan en quantitats molt reduïdes. Això fa que la SARS-CoV-2 pugui seguir reproduint-se i creant noves variants, fet que suposaria que les vacunes deixarien de ser efectives en algun moment.

L'estudi assegura que «si la propagació desenfrenada del virus continua i s'acumulen més mutacions crítiques, pot ser que estiguem condemnats a perseguir contínuament la SARS-CoV-2 en evolució, com hem fet durant molt de temps amb el virus de la grip». D'aquesta manera, el possible final de la pandèmia s'allargaria en el temps encara més del que ja es planeja.


Comentaris

envia el comentari