Imatge d'arxiu d'una tassa del vàter

Troben una nova manera de propagació del coronavirus a través de les canonades

Els experts adverteixen en un article a la revista 'Science' del potencial perill de contagi que suposen els desguassos d'aigües fecals

La revista 'Science' ha publicat recentment un article que adverteix sobre el perill que podrien suposar els sistemes de canonades per a la transmissió del coronavirus. En aquest sentit, aquesta podria ser la forma a través de la qual es van produir diversos brots en un edifici residencial de Guangzhou a la Xina. Així mateix, els investigadors no descarten la possibilitat que aquesta sigui també una de les principals causes de l'expansió de l'epidèmia als Estats Units, que va arribar a provocar el tancament de la ciutat de Nova York.

Aquesta forma de contagi ha sorgit de la recerca d'un brot amb més de 300 contagiats del virus SARS que va tenir lloc l'any 2003 a Amoy Gardens, un bloc d'apartaments a Hong Kong. Les persones que residien allí van inhalar el virus quan es van assecar els desguassos de l'edifici i els agents naturals van arribar a traslladar el virus als edificis. Per tant, aquesta seria una de les grans raons per les quals a Nova York es va expandir el coronavirus tan acceleradament a l'inici de l'epidèmia.

Una altra forma de contagi

L'expert en edificis de l'Escola de Salut Pública TH Chan d'Harvard, Joseph Allen, també ha volgut destacar que a malgrat que «no és una cosa de la qual a la gent li agradi parlar», una altra forma possible de contagiar-se és per mitjà de la femta. En aquest sentit, són diversos els investigadors que han demostrat la presència d'ARN de SARS-CoV-2 en mostres fecals de pacients positius en coronavirus i en els banys d'hospitals.

Tenint això en compte, cal tenir molta precaució perquè accions tan quotidianes com tirar de la cadena poden posar a una persona en risc de contagi. Això es deu al fet que les partícules del virus es poden aixecar per sobre del seient. No obstant això, hi ha altres experts que afirmen que malgrat que pugui existir la possibilitat de contagiar-se a través d'aquesta via, el risc de propagació és baix perquè el líquid intestinal neutralitza el virus.


En canvi, sí que és perillós quan és present en les aigües residencials. «Quan les deixalles humanes arriben a un desguàs de clavegueram, és probable que qualsevol virus potencialment intacte estigui massa diluït per a ser infecciós», ha explicat Jordan Peccia, un enginyer ambiental de la Universitat de Yale. És per aquest motiu que els experts recomanen rentar-se les mans, desinfectar el vàter després del seu ús o tirar de la cadena amb la tapa baixada, per a evitar el risc de contagi i frenar l'expansió del virus.