Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Troben prop de 50 peixos morts al riu Ripoll al seu pas per Sabadell

L’ACA determina que la causa més probable poden ser les intenses pluges de la setmana passada que va posar al límit les depuradores de la zona
Imatge dels peixos trobats morts al riu Ripoll de Sabadell
Imatge dels peixos trobats morts al riu Ripoll de Sabadell | Ajuntament de Sabadell

 

Prop de 50 peixos han estat trobats morts al riu Ripoll al seu pas per Sabadell, al Vallès Occidental. Inicialment, l’ajuntament va anunciar que eren més d’un miler de peixos els que s’havien trobat sense vida al municipi, però fonts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han informat al Catalunya Diari que finalment en són una cinquantena.

Segons les mateixes fonts consultades, es descarta la contaminació de les aigües i tot apuntaria a que les intenses pluges de mitjans de la setmana passada van provocar la filtració d’aigües no tractades  a la llera del riu, provocant la mort d’aquests peixos.

Depuradores al límit a causa de les fortes tempestes

Segons explica l’ACA, un cop es va rebre l’alerta per part de l’ajuntament, un inspector de l’agència va fer inspeccions a les dues depuradores de la zona i es va comprovar que funcionaven correctament, descartant la contaminació de les aigües.

No obstant, les intenses pluges de mitjans de la setmana passada van fer créixer molt el cabal del riu Ripoll i van posar al límit la depuradora de Castellar del Vallès, que va haver d’activar un mecanisme per deixar anar aigua sense tractar al riu degut a la gran quantitat de líquid que entrava alhora  a les instal·lacions.

D’aquesta manera, l’aigua de pluja barrejada amb les aigües residuals del clavegueram dels municipis del nord de la comarca va alliberar-se sense poder ser tractada, cosa que es creu que pot haver provocat la mort d’aquests peixos.

Prop de 50 peixos moren al riu Ripoll de Sabadell
Prop de 50 peixos moren al riu Ripoll de Sabadell | Ajuntament de Sabadell

 

Menys peixos morts dels comptabilitzats inicialment

Finalment, els més d’un miler de peixos morts comptabilitzats per l’ajuntament de Sabadell s’han quedat en una cinquantena. Les inspeccions realitzades per l’ACA han descartat que hi hagi més animals afectats per aquest episodi i ha corroborat la principal causa de les morts, raó per la qual es dona per finalitzada la investigació. 

Malgrat el bon funcionament de les depuradores de Catalunya, en casos excepcionals de pluges torrencials es pot donar el cas que part de les aigües d’un riu no es tractin degut al fort creixement del cabal d’aigua. Això és el que va passar la setmana passada al riu Ripoll i, malgrat que les conseqüències acostumen a ser mínimes a nivell mediambiental, es poden lamentar algunes pèrdues com ara la mort d’aquesta cinquantena de peixos.