Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Test ràpid per detectar la COVID-19

Troben el primer tractament eficaç contra el coronavirus

Els Estats Units autoritzaran utilitzar-lo després d'observar-se que accelera la curació dels pacients

Test ràpid per detectar la COVID-19
Troben el primer tractament eficaç contra el coronavirus | Catalunya Diari

Un assaig clínic de l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses (NIAID) dels Estats Units ha trobat el primer tractament que s'ha confirmat eficaç contra el coronavirus, ja que s'ha observat que ha aconseguit reduir en un 31% el temps necessari per vèncer la malaltia.

Així ho ha anunciat el director de l'institut, Anthony Fauci, qui també assessora el president Donald Trump. Segons 'The New York Times', el govern ja ha anunciat que preveu autoritzar l'antiviral remdesivir com a tractament contra la Covid-19. 

Un assaig clínic demostra la seva eficàcia

Per norma general, la duració de la Covid-19 és d'una mitjana de 15 dies, que és el temps que van trigar a superar-la les persones que no van rebre el remdesivir com a tractament. En canvi, les persones que sí que van rebre el tractament van trigar 11 dies  a superar la malaltia, accelerant el procés de curació. 

Pel que fa a la mortalitat, el tractament també ha demostrat ser eficaç: Dels 2 grups de pacients analitzats, el grup a qui no es va subministrar el tractament va tenir una mortalitat de l'11%, mentre que a l'altre grup, que sí que va prendre el medicament, la mortalitat es va reduir fins al 8%. 

«Pensem que realment obre la porta al fet que ara tenim la capacitat de tractar la Covid-19», va explicar Fauci al 'Financial Times'. «És una prova de concepte molt important perquè demostra que un fàrmac pot bloquejar aquest virus. Puc garantir que, a mesura que més persones, més empreses, més investigadors s'impliquin, serà cada cop millor», va assegurar. 

Tot i que els resultats observats són molt esperançadors, la comunitat científica encara ha de validar-los. De fet, fa uns mesos ja es va fer un assaig similar a la Xina. Les dades preliminars ja suggerien que el tractament podria reduir la duració de la malaltia, però el país asiàtic va entrar en fase de superació de la pandèmia i no tenia suficients persones malaltes per ampliar els estudis i treure'n conclusions. 

Un altre estudi realitzat conjuntament en hospitals dels Estats Units, el Japó, Canada i Europa també va indicar que el tractament amb remdesivir era efectiu, però no va realitzar-se amb grups de control de pacients tractats amb placebo, motiu pel qual tampoc es va considerar els seus resultats com a concloents. 

Un tractament contra l'Ebola, principal arma contra el coronavirus

El remdesivir és un medicament que originalment es va crear per combatre l'epidèmia d'Ebola que va afectar l'Àfrica entre 2014 i 2016. El que fa el fàrmac és desactivar una enzima de l'ARN que alguns virus necessiten per reproduir-se, i sense ella, perden la capacitat de duplicar el seu genoma

El fàrmac mai va ser aprovat perquè, tal com ha passat amb el coronavirus a la Xina, l'epidèmia es va controlar abans de poder obtenir resultats fiables sobre el tractament, tot i que es va mostrar eficaç fins i tot tenint alguns efectes secundaris.