Foto d'una dona amb el cap recolzat en un braç.

El truc de cunyat per recordar el nom de qualsevol persona sense que es noti

És tan senzill i simple que segur et sorprendrà

T'ha passat mai que et presenten a algú i al cap d'uns minuts ja no en recordes el nom? O que et trobes amb una persona que coneixes, però no saps com es diu? Bé, doncs no ets l'únic.

 

Però no t'espantis perquè ara hem conegut un truc senzill que t'ajudarà que no et torni a passar. És cert que oblidar els noms és un problema molt comú que afecta moltes persones en diferents situacions. De fet, segons els experts, hi ha diverses raons que expliquen aquest fenomen.

 

Una d'elles és la manca d'atenció, ja que quan ens presenten algú, de vegades estem distrets o nerviosos i no parem prou atenció al nom que ens diuen. Altres vegades, el nom és poc comú o difícil de pronunciar i ens costa retenir-lo.

 

Per sort, hi ha un truc simple però senzill i molt eficaç, útil per recordar un nom més fàcilment. I és tan simple i efectiu que ens ajudarà que l'altra persona no se n'adoni.

Imatge d'un home amb mal de cap.
Si us costa retenir els noms de les persones, aquest truc us servirà d'ajuda | Getty Images

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Quin és el truc per recordar el nom de qualsevol persona fàcilment?

Es tracta d'una opció senzilla i simple, que va funcionar molt bé a Mario Marzo, un pianista espanyol que va aprendre aquest truc del seu pare.Consisteix en una curiosa tècnica que el nostre protagonista va compartir en una xerrada amb el seu company Dane en un 'podcast 'anomenat 'Quieres ser mi amigo?.

Tots dos es reuneixen cada dilluns per explorar el veritable significat de l'amistat, és infal·lible. El truc consisteix a preguntar «escolta, com et deies?»; després de fer-ho, la persona amb qui parlem ens donarà la resposta que desitgem sense que se n'adoni. De fet, en contestar «no, ja ho sabia. Volia dir de cognom…», és com si no hagués passat res.

Pot ser molt útil si es fa servir amb discreció i naturalitat. Però també cal anar amb compte de no abusar-ne ni fer-lo servir amb persones que ja coneixem bé o amb les quals hem parlat molt de temps.

Imatge d'un home oferint la seva mà per saludar
D'aquesta manera, podràs saludar a algú i seguir parlant sense que oblidar-se del nom suposi cap problema | Getty Images

Ampliant la tècnica i millorant-la

En el cas que hem esmentat, el seu pare va topar amb un antic alumne i va tenir una curiosa conversa que ràpidament es va tornar viral. Per fer-ho encara més senzill, descobrirem la tècnica utilitzant el meu nom.

«Ligia, què tal?»; «Vaja, què hi ha?, com et va?»; «Escolta, com et deies?»; «Alberto»; «No, ja, ja, el cognom. Alberto…»; «González»; «Alberto González, és clar, home, què tal?, com estàs?», seria l'exemple.

 

Així, l'oblit queda dissimulat i s'esbrina el nom de forma subtil, evitant tots els pensaments negatius que puguin sorgir quan descobrim que algú no recorda el nostre nom. En acabar el seu relat, Dane va expressar que la tècnica utilitzada pel pare de Mario era realment positiva.

Què més hi podem fer?

La veritat és que hi ha altres trucs que podem aplicar per ajudar-nos a recordar els noms de les persones que coneixem.

1. Repetir el nom en veu alta

Quan ens presenten a algú, hem de repetir el seu nom en saludar-lo i fer-lo servir diverses vegades durant la conversa. Així mateix, ens hem d'acomiadar usant el seu nom i pronunciar-lo correctament.

2. Fer preguntes sobre el nom

Podem preguntar per l'origen, el significat o la història del nom per mostrar interès i reforçar-ne el record. També podem demanar que ens ho lletregin o ens ho escriguin si és estrany o difícil.

Foto d'una dona gran amb el dit al cap fent memòria.
Hi ha diverses estratègies útils per recordar el nom d'una persona | Getty Images

3. Associar el nom amb una imatge

Podem crear una imatge mental del nom al cap, en una samarreta o en un cartell de la persona. De la mateixa manera, podem fer servir jocs de paraules o rimes per associar el nom amb una cosa divertida o fàcil de recordar.

4. Agrupar els noms per categories

Si hem de recordar diversos noms alhora, podem agrupar-los per algun criteri comú, com ara l'ordre alfabètic, el color de cabells o la professió. Així podrem recordar més fàcilment.

5. Repassar els noms mentalment

Després de conèixer algú, hem de repassar el seu nom mentalment diverses vegades i tractar de recordar-lo l'endemà o la setmana següent. Així consolidarem el record a la nostra memòria.

Com veiem, encara que hi ha tècniques i estratègies que poden ser realment útils a l'hora de memoritzar un nom, no hi ha dubte que l'opció de Mario Marzo és la millor. I és que és tan senzilla i divertida que fins i tot possiblement t'ho passis bé.