Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge amb una imatge de fons d'una carretera amb cotxes, al capdavant un logotip de DGT i un home pensatiu

El truc definitiu per saber si hi ha un radar ocult darrere d'un panell de la DGT

Descobreix en què t'has de fixar per saber hi ha un radar de la DGT a la carretera per on estàs circulant

La DGT utilitza diverses eines per controlar la velocitat i millorar la seguretat a les carreteres. Una d'aquestes eines són els radars, generalment ocults darrere dels panells lluminosos.

Aquests panells, que normalment informen sobre el trànsit i les condicions de la carretera, poden amagar un radar que detecta la velocitat dels vehicles. Però, com poden els conductors saber si realment hi ha un radar darrere d'un panell?

La veritat és que hi ha algunes claus per reconèixer a la primera un radar ocult. I no, no val només fixar-te en l'informació proporcionada als mateixos panells, perquè sol ser informació sobre l'estat de trànsit o possibles accidents a la via.

El gran truc per saber si un panell de la DGT té un radar ocult

Per saber si hi ha un radar amagat al panell, t'has de fixar en els pilars que subjecten la construcció. I és que si tenen una escala és molt possible que hi hagi un radar ocult. A més, hi ha alguns indicis que et poden ajudar a identificar si un panell lluminós de la DGT té un radar ocult.

  • Ubicació del panell: Els panells que amaguen radars solen estar ubicats en trams de carretera on és comú que els conductors excedeixin la velocitat permesa. Para atenció als panells situats en rectes llargues, baixades pronunciades o prop de zones urbanes.
Un radar de tram de la DGT
Hi ha radars que s'amaguen darrere dels panells lluminosos de la DGT | Getty Images
  • Càmeres visibles: Alguns panells tenen petites càmeres visibles a la seva estructura. Aquestes càmeres poden ser part del sistema de radar. Si veieu una càmera al panell, és probable que hi hagi un radar ocult.
  • Senyalització prèvia: Moltes vegades, la DGT col·loca senyals d'advertiment abans d'arribar a un radar. Si veieu un senyal que indica la presència d'un radar i després un panell lluminós, és possible que el radar estigui ocult darrere del panell.
  • Informació en temps real: Alguns panells lluminosos mostren informació sobre la velocitat dels vehicles a temps real. Si veieu que el panell mostra la velocitat a la qual esteu conduint, és probable que hi hagi un radar ocult.

La DGT no escatima en despeses quan es tracta d'instal·lar radars

La DGT publica periòdicament la ubicació dels seus radars fixos i mòbils. Pots consultar aquesta informació a la seva pàgina web oficial. A més, hi ha aplicacions i dispositius GPS que t'alerten sobre la presència de radars en temps real.

Primer pla d'un radar a una carretera
La DGT actualitza cada cert temps els radars que hi ha a Espanya | OCU

Aquestes eines són molt útils per als conductors que volen evitar multes per excés de velocitat. Saber si un panell lluminós de la DGT té un radar ocult pot ajudar-te a evitar multes i conduir de manera més segura.