Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge amb una persona escrivint per WhatsApp i un cercle amb el logotip de l'aplicació

Posa't alerta si t'escriuen per WhatsApp per fer-te una petició: avís d'estafa

Les autoritats alerten de nou engany en què demanen donar 'Me Gusta' a un vídeo de YouTube per guanyar diners

Les estafes a través d'aplicacions de missatgeria cada vegada són més habituals. WhatsApp, una de les plataformes més populars, no és l'excepció.

De forma recent, s'ha alertat d'una nova estafa coneguda com "Me gusta" que està causant preocupació entre els usuaris. Les autoritats ja han advertit sobre aquesta tècnica.

En què consisteix l'estafa dels “Me gusta” a WhatsApp?

L'estafa dels "Me gusta" a WhatsApp és una tàctica enganyosa que els ciberdelinqüents utilitzen per robar informació personal i financera. Consisteix a convidar l'usuari a donar-li "Me gusta" a vídeos de YouTube a canvi de diners, com indiquen des de Banco Santander:

L'estafa comença amb un missatge automatitzat que ofereix aquest suposat treball. Un bot és l'encarregat de compartir els detalls sobre quants diners es pot guanyar i com es pot començar.

Cartera amb bitllets d'euro
El problema arriba quan l'usuari ha de pagar per "desbloquejar" el saldo acumulat | Getty Images

La cosa es complica perquè, per enganxar les víctimes, els estafadors arriben a pagar petites sumes de diners a aquells que hi participen. Això augmenta la confiança i fa que els participants continuïn.

Després, els ciberdelinqüents ofereixen cada cop més feina a l'usuari. És a dir, li passen més vídeos per WhatsApp i altres xarxes a canvi de més “likes”. Si la víctima continua, li prometen poder guanyar més diners.

El perill d'aquesta estafa

Tot i que al principi pot semblar que tot és legal, la veritat és que no és així. La cosa es complica quan els estafadors indiquen a la persona que pot pujar a un "nivell superior d'afiliat".

Per això, us recomanen que us uniu a diferents canals de Telegram per rebre més vídeos de YouTube i altres xarxes socials. En aquest moment, l'objectiu és que l'usuari acumuli saldo que només podrà retirar si paga una quantitat determinada de diners.

La víctima, que confia perquè ja ha rebut diners dels delinqüents, envia la quantitat requerida per "desbloquejar" el saldo acumulat. Quan això passa, mai més es torna a saber dels estafadors i l'usuari perd els seus diners.

Muntatge d´un policia nacional i l´app Whatsapp
Cada cop són més habituals les estafes que arriben amb falses promeses | Diego Cervo, Europa Press

Com protegir-te de l'estafa dels "Me gusta" a WhatsApp

Protegir-te de l'estafa dels "Me gusta" a WhatsApp és crucial per mantenir la teva informació i els teus diners segurs. Aquí et deixem alguns consells pràctics:

  • No feu clic a enllaços sospitosos: si reps un missatge per WhatsApp amb un enllaç d'una font desconeguda, no feu clic.
  • Desconfia de les ofertes de feina per WhatsApp: no facis cas d'aquest tipus d'ofertes i, encara menys, si t'ofereixen grans quantitats de diners de forma ràpida i massa fàcil.
  • No comparteixis informació personal: mai ingressis informació personal o financera en pàgines web on arribis a través d'enllaços a WhatsApp. Les empreses legítimes no us demanaran aquestes dades d'aquesta manera.
  • Mantingues el teu dispositiu segur: assegura't de tenir un programari antivirus actualitzat al dispositiu. Això pot ajudar-te a detectar i eliminar qualsevol codi maliciós que pugui haver estat instal·lat.
  • Reporta i bloqueja: si reps un missatge sospitós, reporta'l a WhatsApp i bloqueja el remitent. Això ajuda a evitar la propagació de l'estafa.