Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Dos agents de la Policia Nacional al carrer i un cercle amb un telèfon mòbil

La Policia adverteix: si reps aquesta trucada, has de penjar immediatament

Els delinqüents utilitzen la tècnica de l'spoofing per suplantar les entitats bancàries i enganyar les víctimes

La policia ha llançat una alerta important per a tots els ciutadans. Si reps una trucada telefònica i escoltes certes paraules clau, és crucial que pengis immediatament.

Actualment, les estafes telefòniques estan a l'ordre del dia. Per això, les autoritats llancen un nou avís que té com a objectiu protegir la població d'aquest tipus de fraus.

Aquesta és la nova estafa de què adverteix la Policia Nacional

En aquest cas, la policia llança una advertència relacionada amb una trucada que no procedeix d'un número ocult. Suposadament, qui truca és l'entitat bancària de la possible víctima.

Muntatge mans d'una persona utilitzant un telèfon i rodona amb un cotxe de la Policia Nacional
El problema d'aquesta estafa és que el número que truca no és desconegut | Getty Images, Europa Press

Això, clarament, tampoc no és real. La veritat és que els delinqüents suplanten la identitat del banc per guanyar-se la confiança del destinatari. En despenjar, diuen el següent: "Et truco de la teva entitat bancària".

"Per motius de seguretat, no verbalitzis la teva clau. Marca-la al teclat", solen demanar a continuació. Com indica la policia, si escoltes aquesta frase, has de penjar al moment, perquè el més probable és que estiguis a punt de ser víctima d'una estafa.

L'estafa es basa en la tècnica del spoofing

Per realitzar aquest frau els delinqüents utilitzen la tècnica del spoofing . És a dir, suplanten la identitat de l'entitat bancària amb dades falsificades. L'objectiu és guanyar-se la confiança de la víctima per enganyar-la.

Com asseguren les autoritats: "Et truquen del teu banc i comproves que el número efectivament coincideix, però no. No són ells. L'han suplantat perquè no el detectis".

Quan agafeu la trucada, la veu us demanarà teclejar la vostra clau d'accés a l'app del vostre banc. Com adverteix la Policia: "Si ho fas, captaran les teves pulsacions al teu terminal i aconseguiran les teves claus".

Què fer si reps una trucada sospitosa?

Aquesta tècnica del spoofing és una de les més perilloses, ja que qui truca no ho fa des d'un número desconegut. Això ho fa semblar més real i caure a l'engany és molt senzill.

Per aquest motiu, des de les autoritats adverteixen de la importància de no donar les dades personals per telèfon, SMS o email. El banc mai no us demanarà aquest tipus d'informació per aquestes vies.

Dos agents de la Policia Nacional d'esquena
La Policia adverteix: el banc mai no demanarà informació personal per telèfon, SMS o email | Cedida

A més, la Policia ofereix diversos consells per detectar trucades sospitoses:

  • No proporcioneu informació personal: Mai doneu el vostre número de compte, contrasenya o qualsevol altra informació sensible per telèfon.
  • Verificar la identitat: si la trucada sembla legítima, penja i truca directament a la institució per verificar.
  • Reportar la trucada: informa la Policia sobre qualsevol trucada sospitosa. Això ajuda les autoritats a rastrejar i aturar els estafadors.