Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
BBVA i retallada de persona usant mòbil

BBVA mou fitxa contra les estafes i llança un missatge a tots els clients a Espanya

L'entitat bancària ha compartit una sèrie de consells per ajudar els seus clients a no caure a la trampa

En els darrers temps, les estafes telefòniques han augmentat de manera alarmant i BBVA no n'ha estat una excepció. Els delinqüents utilitzen tàctiques cada cop més sofisticades per enganyar els clients del banc, posant en risc la seva seguretat financera.

Amb l'objectiu d'evitar que els clients caiguin a la trampa, l'entitat bancària ha decidit compartir una sèrie de consells molt interessants. Recorda que tota mesura de protecció és poca davant d'aquests fraus.

Les estafes telefòniques es multipliquen

D'acord amb les dades facilitades pel Banc d'Espanya, l'any 2022 es van registrar més de 10.000 reclamacions de frau. Aquesta xifra va duplicar les de l'any anterior, que van ser 4.955.

Muntatge d´un policia nacional i l´app Whatsapp
Les estafes per telèfon es van duplicar el 2022 respecte al 2021 | Diego Cervo, Europa Press

Els delinqüents fan trucades telefòniques fraudulentes amb l'objectiu d'aconseguir tota mena d'informació personal i financera de les víctimes. Una de les formes més comunes de fer-ho és a través del vishing, suplantant l'identitat dels bancs.

Com identificar una estafa telefònica segons BBVA

Les entitats més conegudes, com BBVA, solen ser les preferides dels ciberdelinqüents, que s'hi fan passar per enganyar les víctimes. Per això, el banc ha decidit compartir diversos consells de protecció.

No doneu claus o contrasenyes per telèfon

Des de l'entitat recorden que els bancs mai et trucaran per sol·licitar contrasenyes o claus. A més, tampoc et demanaran que facis una operació urgent, com ara una transferència o Bizum.

Compte amb els SMS

D'altra banda, des del BBVA indiquen que mai no enviaran un SMS amb un enllaç. Per això, tots els missatges que rebis d'aquest tipus són falsos del tot.

Cibersencillo: Protégete de las llamadas fraudulentas

Mai donis informació personal

L'entitat també recomana no donar mai cap informació personal. En cas de dubte, penja i posa't en contacte amb la línia BBVA oficial.

Altres mesures de protecció

A més d'aquests consells de BBVA, també és interessant tenir en compte aquestes altres mesures per evitar caure a l'engany:

  • Verificació d'identitat: si reps una trucada sospitosa, pengeu i truqueu directament al número oficial d'atenció al client del BBVA. D'aquesta manera, podeu verificar si la trucada és legítima.
  • Actualitza les teves dades de contacte: Assegureu-vos que BBVA té la vostra informació de contacte actualitzada perquè es puguin comunicar amb tu de forma segura.
  • Utilitza l'aplicació o la web: els serveis en línia de BBVA ofereixen múltiples capes de seguretat per protegir les teves transaccions. Utilitza aquesta plataforma per fer operacions i verificar l'estat del teu compte.
Un ciberdelinqüent duent a terme un frau mitjançant un ordinador
Els delinqüents suplanten l'identitat de bancs com a BBVA per enganyar les víctimes | Getty Images

Què fer si sou víctimes d'una estafa

Si creus que has estat víctima d'una estafa telefònica, actua ràpidament per minimitzar el mal. Aquí et deixem alguns passos a seguir:

  • Contacta amb BBVA: truca immediatament al servei d'atenció al client del BBVA per informar sobre la situació. Ells poden ajudar-te a bloquejar el teu compte i prendre mesures per protegir els teus diners.
  • Canvieu les vostres contrasenyes: si heu proporcionat informació sensible, canvieu les vostres contrasenyes immediatament. Això inclou la vostra contrasenya de banca en línia i qualsevol altra contrasenya relacionada amb el vostre compte bancari.
  • Informa les autoritats: presenta una denúncia davant la policia perquè puguin investigar el frau i prendre mesures contra els delinqüents.