Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una furgoneta groga de Correus i un cercle amb diversos bitllets de 100 euros i una mà amb un guant negre de lladre a punt d'agafar-los

Si espereu un paquet, podríeu ser víctima d'una estafa: avís urgent de Correos

La coneguda empresa de missatgeria s'ha convertit en el nou focus dels ciberdelinqüents per cometre els fraus

En els darrers dies, l'Institut Nacional de Ciberseguretat ha detectat una nova estafa que utilitza el nom de Correos per enganyar els usuaris.

Aquesta estafa es fa mitjançant missatges SMS que aparenten ser comunicacions oficials de l'empresa de missatgeria. És a dir, els ciberdelinqüents suplanten la identitat de la companyia a través de la tècnica del “smishing”.

Com funciona aquesta estafa?

Els estafadors envien un SMS que sembla provenir de Correos. Al missatge, s'informa el destinatari que té un paquet pendent de lliurament o que necessita confirmar algunes dades per rebre un enviament. El SMS inclou un enllaç que adreça a una pàgina web falsa.

missatge fraudulent suplantant la identitat de correus
Si reps un missatge sospitós de Correos mai feu clic a l'enllaç | Incibe

"Estimat client, el seu paquet no s'ha pogut entregar (7/6) perquè no s'han pagat les taxes de duana (2,64 euros). Seguiu les instruccions", indiquen els delinqüents.

L'enllaç al SMS porta a una pàgina que imita el lloc web oficial de Correos. Aquesta pàgina sol·licita informació personal i, en alguns casos, dades bancàries. Si l'usuari introdueix aquesta informació, els estafadors poden fer-la servir per cometre fraus financers o robar la seva identitat.

Què fer si reps aquest suposat missatge de Correos

En cas que hagis rebut aquest missatge, però no hagis fet clic a l'enllaç, esborra'l immediatament. A més, recorda no fer cas d'aquest tipus de SMS de caràcter fraudulent.

Mans d'una dona utilitzant un telèfon mòbil tàctil, amb el fons de la imatge difuminat
Si ja heu fet clic a l'enllaç heu de prendre mesures extra de precaució | Getty Images

La cosa es complica si ja és tard i, a més d'haver obert el missatge, també has fet clic al link. En aquest cas, segueix aquests passos:

  • Guarda totes les proves del frau, inclosos els enllaços. També pots recórrer a testimonis en línia perquè les validin.
  • Contacta amb la Línia d'Ajuda a Ciberseguretat perquè t'indiquin què fer. Així evitaràs que altres caiguin a la mateixa trampa.
  • D'aquí a un temps, busca el teu nom a Internet per comprovar que les teves dades segueixen sent segures i que només hi ha publicat el que vols que hi hagi.
  • Denuncia davant de les autoritats amb totes les proves i evidències que hagis pogut recopilar.
  • Consulta la secció de ciberseguretat del web oficial de Correos per verificar si el missatge que has rebut és fals.