Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un senyal de trànsit indicant un radar

El truc per veure un radar de la DGT ràpidament: un operari parla més del compte

Aquest senzill mètode et pot ajudar a descobrir un radar

La Direcció General de Trànsit, més coneguda com a DGT per les seves sigles, està més preocupada que mai per la seguretat viària. Aquest 2023, de fet, sembla que les estadístiques estan empitjorant en comparació de l'any anterior.

Ja el 2022 van perdre la vida més de 1.140 persones a la carretera. És a dir, 44 persones més que el 2019, l'últim any abans de la pandèmia i que es pren com a referència.

En altres paraules, el 2022 hi va haver un augment del 4% en aquests números, cosa que fa que l'objectiu d'Europa de reduir la sinistralitat a la meitat per al 2030 quedi encara molt llunyà. Per tot això, cada cop es prenen més mesures.

La DGT incrementa la pressió sobre els conductors

Amb l'objectiu de reduir la sinistralitat, des de la DGT han incrementat la pressió sobre les infraccions dels conductors. Així, ha augmentat la presència policial i també el nombre de radars que controlen la velocitat.

Imatge de dos agents de la guàrdia civil parlant amb un conductor
La DGT augmenta la pressió sobre els infractors per reduir la sinistralitat | Getty Images

Actualment, mancant dades oficials, l'organisme compta amb més de 2.100 radars repartits per les carreteres. Hi ha prop de 1.000 radars fixos, així com diversos mòbils, de tram i els helicòpters Pegasus. A tot això se li sumen els nous Velolaser, uns radars de mida petita que són capaços d'amagar-se a qualsevol lloc.

 

Com saber si hi ha a prop un radar de la DGT

Amb tota aquesta informació a la mà, són molts els conductors que es pregunten com poden saber si hi ha un radar o no a prop. Ara, un operari de carretera ha revelat per error un truc que t'ajudarà a saber-ho.

Gràcies a aquest consell, podràs saber si hi ha un radar darrere d'un pòrtic de carretera. És a dir, la zona on es pengen els cartells i panells informatius. Encara que és molt difícil veure-ho a simple vista, el truc consisteix a fixar-se en els pilars laterals del pòrtic. Si teniu escaletes metàl·liques hi podria haver un radar sobre l'arc.

Això passa perquè els operaris de la DGT usen aquestes escaletes per realitzar el manteniment dels radars. De moment, tan sols els col·loquen als pòrtics que tenen aquest element.

 

Marges de velocitat dels radars

Una altra de les coses de què es parla més en relació amb els radars és de l'Ordre ICT/155/2020. Aquesta defineix les exigències que han de complir aquests instruments de mesura de la velocitat i redueix a la meitat el marge d'error.

Foto d'un radar
Si hi ha escaletes al costat del pòrtic hi pot haver un radar de la DGT | GETTY IMAGES

Tot i això, la DGT ha confirmat que no hi ha hagut canvis en el funcionament dels radars fixos, ni de punt ni de tram, així com en els mòbils. Així mateix, no hi ha intenció que això canviï.

En aquest sentit, els marges d'error són els mateixos que els establerts el febrer del 2015 i continua sent del 7% o 7 km/h als radars mòbils. Pel que fa als fixos i de tram, aquests són més estrictes, ja que tenen un marge del 5% si se superen els 100 km/h. A això cal sumar-hi 5 km/h si la velocitat màxima de la via no és més gran de 100 km/h.

Sancions de la DGT per excés de velocitat

D'altra banda, també cal recordar que no ha canviat la quantitat a les sancions per excés de velocitat. Aquestes continuen sent exponencials segons el que se superi del límit fixat a la via.

Així, les sancions poden ser de 100 euros sense que es restin punts; de 300 euros i menys dos punts; de 400 euros i menys quatre punts; de 500 euros i menys sis punts o de 600 euros i menys sis punts.