Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge d'una dona amb telèfon mòbil i policia

La trucada que no has d'agafar de cap manera: podrien intentar estafar-te

Les empreses han de complir unes normes per fer trucades comercials, i com a consumidor has d'estar al corrent

Les trucades comercials poden resultar molt molestes. És habitual que et truquin des de números desconeguts amb la intenció de vendre't alguna cosa, oferir-te alguna promoció o intentar que canviïs de companyia. Aquesta acció pot repetir-se en múltiples ocasions, és possible que acabis fart de viure aquest tipus de situacions.

Si et truquen a partir de certa hora, has d'anar amb compte: podria ser una estafa

Rebre aquestes trucades no és il·legal, però has de tenir en compte una sèrie de patrons per evitar possibles estafes. I és que les empreses han de complir uns horaris molt marcats si no volen exposar-se a problemes greus. Segons l'article 96 de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris, les trucades s'han de fer de dilluns a divendres entre les 9 i les 21 hores.

Per tant, festius i caps de setmana en queden exclosos. Si una empresa incompleix amb la normativa, hi ha l'opció de presentar una reclamació davant de les autoritats de vigilància del mercat en consum. Així mateix, la llei estableix que cal indicar el nom de l'empresa i la finalitat comercial d'aquesta a l'inici de la conversa.

També pots presentar una queixa durant la mateixa trucada i retreure aquest 'modus operandi' de forma directa. En tot cas, cal entendre que hi ha possibilitats que es tracti d'un frau. En els darrers anys s'han incrementat activitats delictives com el smishing i el phishing –enviament de correus electrònics i SMS falsos–, però les estafes telefòniques no han desaparegut.

Muntatge amb una noia sostenint a la mà un telèfon mòbil i uns bitllets de 50 euros
Les estafes telefòniques segueixen a l'ordre del dia | Ptnimages, Leung Cho Pan

Dit això, és fonamental que no proporcionis les teves dades personals o sobre el teu compte bancari. Encara que la trucada es faci dins dels horaris, és crucial actuar amb prevenció abans de facilitar informació confidencial.

La llista Robinson, una solució per evitar trucades comercials

Així mateix, hi ha altres empreses que, conscients d'aquests horaris, han signat un acord addicional per no fer trucades durant l'horari de menjar, de 15 a 16 hores. Molts treballadors tenen una mica de temps lliure en aquesta franja horària, per la qual cosa algunes companyies volen respectar aquest període de descans.

Les persones que no vulguin rebre trucades comercials es poden apuntar a la Llista Robinson. El registre impedeix a les empreses contactar amb els usuaris i permet evitar publicitat de companyies a qui no has donat consentiment. El servei és gratuït i el procés d'inscripció és ràpid i senzill.