Una casa a l'illa de La Palma plena de cendra durant l'erupció del volcà

Per fi ha arribat: La trucada que han rebut molts veïns de La Palma

Permeten als veïns de La Palma la retirada d'objectes de les seves cases, si estan fora del perímetre de seguretat

La tensió i el nerviosisme creixen a La Palma. El volcà segueix el seu curs i ni els experts s'atreveixen a fer pronòstics. La solució? Esperar. Però el problema és que, quan falten només dos dies perquè es compleixi un mes de l'erupció del volcà Cumbre Vieja, els veïns han esgotat la seva paciència. Tot i això, aquest diumenge han rebut una bona notícia.

I és que els veïns evacuats amb pertinences fora del perímetre de seguretat del volcà les poden retirar avui. Segons ha informat el Consell de La Palma, es permet als veïns amb cases fora de la zona del perímetre de seguretat que retirin els seus objectes més preuats.

A més, també es permet el reg a Tazacorte, però només al nord del camp de futbol, i no a les zones pròximes de les colades. La veritat és que el riu de lava sembla que segueix un curs definit. Però els terratrèmols durant la passada matinada de divendres fan que els experts no s'acabin de mullar a l'hora d'explicar quin serà l'esdevenir d'aquesta colada de lava.

Finalment, es prega als veïns que no ho deixin per a última hora, ja que la mesura pot estar subjecta a canvis segons les condicions meteorològiques.

Encara impactats pels últims terratrèmols

I és que no van ser ni un, ni dos... sinó 42. La xarxa de vigilància volcànica de seguiment 24 hores de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) va localitzar durant la nit de divendres, un total de 42 sismes associats a l'erupció del volcà Cumbre Vieja. Però la cosa no es va quedar aquí, ja que una dotzena d'ells van ser de magnituds superiors a 3 (mbLg) i el seu soroll va retronar en gran part de l'illa.

Cal destacar que la magnitud màxima registrada va ser de 4,3 (mbLg). Aquest va ser corresponent al terratrèmol localitzat al sud-oest del municipi de Villa de Mazo a les 04.10 hores.

I ara què?

Doncs els experts no ho saben. En altres paraules, no se sap quin dia el volcà cessarà la seva activitat. El president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, ha comentat aquest diumenge en una conferència del PSO que «estem a mercè del volcà, és l'únic que pot dir quan acabarà».

De fet, ha dit que «no s'aventura que la debilitació sigui imminent». També ha afegit: «Que el volcà pari és el que desitjo més cada dia quan arriba l'alba».

Però la veritat és que ha reconegut certa fatiga i pessimisme. Torres ha explicat que la debilitació del volcà depèn, en gran part, de la quantitat de diòxid de sofre que emet a l'atmosfera. I ara el nivell no és, ni de lluny, l'esperat.

«Encara no està a prop la possibilitat de debilitació del volcà», ha sentenciat Torres. Finalment, el president ha explicat que està en constant contacte amb els experts per seguir el futur del volcà i de la colada de lava.