Des que va començar el confinament fins divendres passat, els serveis de l'Ajuntament de Reus han fet 4.785 trucades a famílies d'infants i joves en situació de vulnerabilitat. Es tracta d'un contacte que ha de garantir que es tinguin cobertes les necessitats bàsiques i, en cas contrari, activar els serveis d'emergència necessaris.
Les trucades s'han fet des de l'Àmbit d'Infància, Adolescència i Família i des de l'Equip d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA), tots dos dependents de la regidoria de Benestar Social. Montserrat Vilella, responsable de l'àrea, explica que «Hem intensificat l'atenció a la gent gran com a col·lectiu més afectat per la Covid-19».
«Tot i això, també hem tingut molta cura d'altres col·lectius en situació de vulnerabilitat i, en especial, de la infància i de l'adolescència i de les seves famílies, ja que amb les escoles i els instituts tancats, han patit un canvi d'hàbits sobtat», afegeix. De fet, les trucades i videotrucades han substituït alguns seguiments que es feien de manera presencial abans de la pandèmia.
Segons s'aclareix des del govern local, «l’equip especialitzat de l’EAIA, format per treballadores i educadores socials, psicòlogues i pedagogues, contacta cada dia, mitjançant trucades telefòniques i whatsapps, amb les famílies i han elaborat material de suport per a infants, joves i pares durant el confinament».
Consells per a infants, joves i pares
Aquest material consisteix en consells que es donen tant als infants i joves com als seus pares. Es tracta de rutines de comportament i propostes d'activitats per cada grup d'edat. Als infants, per exemple, se'ls proposa fer imitacions d'animals i circuits d'obstacles.
Als joves se'ls anima a planificar-se el dia, proposar activitats, ordenar-se les coses, practicar esport i ser creatiu i mantenir el contacte amb l'entorn social a través de les videotrucades. A més, es fa incís en mantenir l'humor dins de casa, sigui a través de somriure a la família, de respondre de manera agradable o de cuidar els familiars.
Per als pares també s'ha elaborat una llista de consells com investigar i fer servir aplicacions mòbils i webs de valor educatiu, limitar el temps dels fills davant de les pantalles, posar-los en contacte amb familiars i amics a través de les videotrucades i restringir el volum de notícies que consumeixen.
Es recomana prendre la política «de notícies, les justes, i d'alarmants, ni una». De fet, s'aconsella explicar la situació des d'un punt de vista «bonic: ens hem quedat a casa per amor i no pas per por, perquè estimem i cuidem la nostra vida i la vida de tothom».
Encara pel que fa als pares, se'ls recomana que «quan els fills o filles estiguin cansats o tristos, digueu-los que la situació actual passarà i que ens en sortirem». «Cal seguir l'horari que hem fet amb els pares. També podeu dedicar una estona per imaginar històries, escriure un diari, fer una obra de teatre, un ball o treballs manuals, etc.», acaba la llista de recomanacions.
Sant Jordi solidari amb els hospitals de la regió
Des de l'EAIA es va programar una activitat per Sant Jordi per animar els pacients ingressats per Covid-19 a l'Hospital Sant Joan i l'Institut Pere Mata de Reus i als hospitals Joan XXIII i Santa Tecla de Tarragona. Consistia a fer-se fotos o gravar-se fent l'activitat que s'hagués decidit fer a cada casa. L'EAIA va editar-ne un vídeo que és el que va enviar als centres sanitaris.