Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una taula parada per fer un àpat durant les festes de Nadal

Els trucs dels metges per no infectar-nos per Nadal (són imprescindibles)

Consells per evitar riscos innecessaris durant els àpats nadalencs

Imatge d'una taula parada per fer un àpat durant les festes de Nadal
Molts experts han advertit sobre el risc que poden comportar els sopars i dinars d'aquestes festes| Pixabay

 

Segons les últimes actualitzacions del govern espanyol, sabem que durant les Festes de Nadal ens podrem reunir un màxim de 10 persones, però això només podrà ser en dies assenyalats: el 24, 25 i 31 de desembre, i l'1 i 6 de gener. No obstant això, molts experts han advertit sobre el risc que poden comportar els sopars i dinars d'aquestes festes, evidenciant que les reunions podrien provocar una tercera onada de contagis al gener.

 

És per això que, amb l'objectiu de reduir els riscos al màxim, s'han donat una sèrie de consells que podem aplicar durant els àpats nadalencs i no convertir les Festes de Nadal en un mal record. Així doncs, els metges destaquen que les tres premisses indispensables per augmentar la seguretat en aquestes festes són la ventilació, la distància personal i la mascareta.

 

Però a més, diversos experts en salut pública han donat una sèrie de consells i trucs a 'Nius' per facilitar unes festes més segures i que poden ser útils per evitar contagiar-se i contagiar als altres. 

 

No cridar, cantar ni parlar massa alt

És important tenir en compte que els aerosols que s'instauren en l'aire en espais tancats són responsables de la gran part dels contagis, i aquestes gotes de la nostra saliva que queden suspeses en l'aire s'expulsen en més quantitat si cantem en veu alta o cridem, per la qual cosa és important evitar cantar nadales, bufar espanta-sogres, cridar, etc.
 

Higiene de mans

A part d'evitar els petons i les abraçades en les salutacions (tot i que amb l'emoció serà difícil), és important oferir gel hidroalcohòlic per mantenir la higiene.
 

Portar mascareta 

Com més temps portem posada la mascareta, més protegits estarem dels aerosols, que són els responsables principals dels contagis en recintes tancats. Mentre no mengem, és aconsellable portar-la.
 

Asseure's en ziga-zaga

Un truc senzill, però que pot ser molt útil, és el que ha donat a 'Nius' Joan Carles March, metge especialista en Salut Pública, que consisteix a seure de manera intercalada a la taula -si l'espai ho permet- per evitar que l'aire que expirem al parlar vagi directament al comensal del davant, el més exposat en aquest cas.
 

Que serveixi el menjar una mateixa persona

És important prescindir dels plats 'per compartir', els típics que es posen al mig de la taula i els comensals van picant, com l'embotit, les olives, el pa, etc. i optar perquè una mateixa persona serveixi tot el menjar, per evitar que moltes mans entrin en contacte amb el nostre plat.

 

En aquest mateix sentit, també és molt important que una mateixa persona sigui l'encarregada de servir les begudes, i pel que fa a l'ampolla de vi, que sempre passa de mà en mà, recomanen agafar-la amb un drap, per evitar el contagi per contacte amb superfícies.
 

Prescindir dels brindis, o fer-los d'una altra manera

Els experts aconsellen evitar els tradicionals brindis, ja que les copes tenen secrecions respiratòries i saliva, que en entrar en contacte amb una altra copa podria derivar en un contagi directe. No obstant això, s'ofereix una alternativa: xocar les copes a l'aire o fer-ho amb la part inferior de la copa, per evitar que la saliva entri en contacte.
 

Les mascaretes, fora de la taula

Cal evitar deixar la mascareta sobre la taula, ja que les secrecions de la mascareta passarien immediatament a la superfície de la taula. Per tant, aconsellen portar una funda per guardar la mascareta mentre duri el menjar, o repartir sobres de paper perquè cada comensal guardi la seva pròpia mascareta.