El president dels EUA, Donald Trump, positiu en covid-19, surt de la Casa Blanca amb mascareta per anar cap a l'hospital

Trump dona la sorpresa de nou i l'escrutini electoral deixa la presidència dels EUA a l'aire

La victòria es decidirà al cinturó d'òxid en estats que poden trigar molt a donar resultats definitius | De moment Trump ha guanyat a Florida

La presidència dels EUA, a l'aire. Trump i Biden encaren una disputa que es presenta molt ajustada i, tant és així, que el pols no es decantarà fins d'aquí a unes hores, quan s'acabi el recompte de vots. De fet, el president dels Estats Units i candidat republicà a les eleccions, Donald Trump, s'ha imposat a l'estat de Florida, que compta amb 29 vots electorals i que és un dels més decisius de les eleccions. De fet, amb el recompte gairebé enllestit, Trump s'ha imposat només amb el 51,2% dels vots.

La victòria en els comicis, més ajustats del que preveien les enquestes, es decidirà en el conegut com a cinturó d'òxid dels Estats Units: Michigan, Wisconsin i Pennsilvània. A aquests estats —amb molt vot anticipat i per correu pendent de comptar—, mitjans nord-americans han afegit l'estat de Geòrgia. El recompte, en tot cas, es preveu molt llarg per l'elevada participació anticipada a Michigan, Wisconsin i Pennsilvània, i alguns analistes nord-americans apunten que es podria enllestir fins i tot a finals de setmana.

En una piulada, Trump ha acusat els demòcrates d'intentar «robar» les eleccions i ha confirmat que farà una declaració en durant la nit. En aquest sentit, cal destacar que Twitter ha etiquetat aquest tuit del president dels Estats Units com a enganyós, per aquestes acusacions de robatori.

Joe Biden es mostra optimista: «Estem en el camí de guanyar les eleccions»

Per la seva banda, el candidat demòcrata Joe Biden, que ha comparegut passada la mitjanit als Estats Units, s'ha mostrat optimista sobre els resultats electorals, malgrat l'ajustat recompte als estats clau del cinturó de l'òxid. «Estem en el camí de guanyar aquestes eleccions», ha dit en una compareixença a Delaware, on està seguint la nit electoral .

El candidat demòcrata ha defensat que cal esperar que es comptin tots els vots per proclamar el guanyador. «Haurem de ser pacients», ha dit. Biden ha assegurat que encara pot guanyar a Geòrgia, tot i que Trump va al capdavant amb més del 80% escrutat. També confia a recuperar Wisconsin i Michigan, on ara va perdent. «Guanyarem a Pennsilvània», ha reblat, just quan Trump obté un 56,8% en aquest estat amb més del 60% escrutat.