Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu de Donald Trump

Els Estats Units estarien interessats a comprar l’illa de Groenlàndia a Dinamarca

Diversos membres del govern danès han reaccionat en contra d’aquesta idea i esperen que sigui només una broma

Imatge d'arxiu de Donald Trump
Groenlàndia és l'illa més gran del planeta, està en un 80% coberta de gel i pertany a Dinamarca | Cedida

 

Els Estats Units volen comprar Groenlàndia. Aquesta és la idea que té el president Donald Trump, segons ha informat en exclusiva ‘The Wall Street Journal’, i, fins i tot, la notícia ha arribat fins a Dinamarca, propietària de l’illa més gran del planeta, «amb diversos graus de serietat».

En aquest sentit, Trump estaria interessat a adquirir Groenlàndia i hauria demanat als seus assessors que investiguin si això és possible. A més a més, el president dels Estats Units faria setmanes que té la idea al cap i l’hauria estat compartint durant sopars i reunions durant aquests darrers dies.

Dinamarca espera que sigui una broma

Per la seva part, diversos membres del govern de Dinamarca han reaccionat davant d’aquesta notícia i, a través de les xarxes socials, han expressat el seu desig que sigui només una broma de Trump. Per exemple, Lars Løkke Rasmussen, exprimer ministre danès i actual líder de l’oposició, ha escrit: «Deu ser una broma l’1 d’abril –dia dels innocents o de les bromes a molts països d’Europa–  completament fora de temporada».

A més, el portaveu d’Afers Exteriors del PP danès, Søren Espersen també ha expressat la seva sorpresa: «Si és cert que està pensant en això, és una mostra definitiva que s’ha tornat boig. He de dir-ho com és: la idea que Dinamarca vengui 50.000 ciutadans als Estats Units és una completa bogeria».

Martin Lidegaard, del Partit Social Liberal i aliat del govern socialdemòcrata, ha mostrat la seva preocupació davant la idea que Groenlàndia passi als Estats Units, ja que seria una «terrible» idea, els habitants de l’illa perdrien l’autonomia i, a més, podrien militaritzar la zona. Finalment, Aaja Chemnitz Larsen, una de les dues diputades groenlandeses, ha expressat: «Dic ‘no, gràcies’ a què comprin Groenlàndia, millor reforçar la relació amb Dinamarca. Cal ressaltar a més que  tampoc és una mercaderia que es pugui vendre».

L’illa més gran, amb recursos naturals i gran importància geosestratègica

Groenlàndia és l’illa més gran de la Terra, coberta en un 80% per gel de la seva superfície, i actualment pertany a Dinamarca com a una regió autònoma. Tanmateix, l’any 1941, els Estats Units van ocupar l’illa per evitar que els alemanys, que havien conquerit Dinamarca, s’apropessin al continent americà. Situació que va finalitzar un cop acabada la guerra, tot i que  el president Harry Truman (1945-1953)  també va tenir la idea de comprar-la i va oferir als danesos 100 milions de dòlarsque no van acceptar.

Tot i això, l’any 1951 els Estats Units van construir  a l’illa la Base Aèria de Thule, en una posició estratègica i molt important durant la Guerra Freda. A més, Groenlàndia és una zona amb molts recursos naturals i té una gran importància geoestratègica, ja que és molt pròxima a l’Àrtic, motius pels quals molts especulen que Trump estaria interessat a comprar Groenlàndia a Dinamarca.

També et pot interessar...