Imatge d'una terrassa de bar a la ciutat de Saragossa, amb una cambrera atenent dos clients

El TSJC veu defectes de forma en l'ordre del Govern de tancar bars i restaurants

Urgeix la Generalitat a aportar les dades que manquen

La sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha requerit el Govern perquè concreti les restriccions que pretén aplicar i que afecten drets fonamentals per tal de poder-s'hi pronunciar. Li dona de termini fins a la una del migdia d'aquest dijous. També demana que es corregeixin defectes de forma, ja que el document presentat no inclou ni firma ni número de decret ni tampoc data.

El TSJC ha d'autoritzar les mesures per contenir la covid-19 que el Govern va anunciar dimecres i que vol que entrin en vigor a partir de les dotze de la nit. D'aquesta manera, si la Justícia hi donés el seu vistiplau, les mesures ja estarien en vigor aquest divendres, 16 d'octubre. Ara bé, amb l'obstacle que acaba de plantejar el TSJC, creix la incertesa sobre si aquestes mesures podran publicar-se per a la seva entrada en funcionament abans de la mitjanit.

Brussel·les veu «urgent» actuar pel ràpid augment de contagis

Encara sobre les mesures anticovid, però des de la perspectiva europea, Brussel·les veu «urgent» que les autoritats actuïn davant el ràpid augment de contagis a la Unió. «S'ha de fer el que calgui per evitar un altre confinament generalitzat», ha defensat aquest dijous l'eurocomissària de Salut Stella Kyriakides. La Comissió Europea aposta per imposar «mesures de contenció» del virus que s'anticipin als esdeveniments, però no es vol pronunciar sobre la necessitat de tancar bars i restaurants. «Hem d'anar un pas per davant», ha avisat.

També ha demanat als estats que comencin a preparar ja l'estratègia de vacunació. El vicepresident de la CE, Margaritis Schinas, ha assegurat que la situació a Europa amb els rebrots és «extremadament delicada i incerta». «Ens preocupa molt el ràpid augment de les infeccions a tota la UE», ha remarcat Kyriakides. La República Txeca, Bèlgica, Holanda, França i Espanya són els estats de la UE més afectats per la segona onada de contagis de la covid-19 i on s'estan aplicant més restriccions a la vida social. Tanmateix, països com Alemanya o Itàlia on la corba d'infeccions no és tan pronunciada també han limitat recentment els contactes preventivament.