Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la façana exterior d'un establiment Leroy Merlin

El TSJC dona la raó a Bauhaus i declara «nul·la» la llicència comercial del Leroy Merlin de Girona

La sentència no és ferma i les parts afectades poden presentar un recurs al Tribunal Suprem

Imatge de la façana exterior d'un establiment Leroy Merlin
La sentència no és ferma i les parts afectades poden presentar un recurs al Tribunal Suprem | Cedida

El  Tribunal Superior de Justícia (TSJC) ha declarat «nul·la» la llicència comercial  que la Generalitat de Catalunya  va concedir a la multinacional francesa Leroy Merlin Espanya SLU per obrir una botiga de bricolatge a la zona de l’avellaneda de Girona. D’aquesta manera, segons avança Diari de Girona, l’alt tribunal català dona la raó a l’empresa Alemanya Werkhaus SL, coneguda comercialment com a Bauhaus, que l’estiu del 2019 va denunciar «múltiples anomalies i irregularitats» en la tramitació i execució del projecte.

Per aquest motiu, la companyia va interposar tres recursos contenciosos administratius: dos als Jutjats de Girona, contra la  llicència d’obres  que va atorgar el consistori gironí i contra l’aprovació del projecte municipal de millora de la xarxa viària, i un altre al TSJC, que ara ha estat estimat.

Els arguments de la sentència

El TSJC  exposa a través de la sentència que la Generalitat va «ometre» l’exposició pública de l’estudi d’avaluació de la mobilitat, un tràmit «essencial» que segons defensaven l’administració catalana i Leroy Merlin no «s’exigia» en el decret llei 1/2009. «L’omissió de la jurisprudència és clara», diu la interlocutòria. Tot i això, la sentència no és ferma i les parts afectades tenen temps per presentar recurs de cassació  davant el Tribunal Suprem.

L’acord entre Leroy Merlin i Generalitat es remunta a l’any 2017

L’any 2017 Leroy Merlin va arribar a un acord amb la Generalitat per instal·lar-se a Girona. El departament d’Empresa i coneixement validava la  llicència comercial i a canvi la companyia havia de pagar la millora de la  xarxa viària de la zona de l’Avellaneda. L’executiu català va preveure que amb l’arribada de l’empresa hi hauria problemes de trànsit, unes actuacions que Leroy Merlin va redactar a través d’un projecte valorat per 632.275 euros.

L’Ajuntament de Girona ho va aprovar i les obres  van començar al desembre i van acabar el maig del 2019. Finalment, Leroy Merlin va obrir les portes el 13 de juny. Però entre tot aquest procés va entrar en joc l’empresa Bauhaus, que va detectar «múltiples irregularitats  i anomalies» que va denunciar als tribunals.

Anomalies amb relació a la  mobilitat viària, en el fet que l’Ajuntament deixés «en mans d’una empresa privada la responsabilitat sobre una obra pública  en un punt de la xarxa tan problemàtic» i la requalificació d’uns terrenys per tal de fer les obres que eren zona verda. Ara, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha donat la raó a Bauhaus i ha declarat «nul·la» la llicència comercial de Leroy Merlin.