Imatge dels Mossos d'Esquadra en un control policial nocturn a Catalunya

El nou toc de queda a Catalunya haurà d'esperar: el TSJC no decidirà fins dilluns

El confinament nocturn només s'aplicarà durant aquest cap de setmana a 19 municipis catalans

El Govern ha proposat aquest divendres al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) un nou toc de queda en territori català, que afectaria els municipis de més de 20.000 habitants, amb una incidència en els darreres set dies superior als 125 casos per cada 100.000 habitants. Tot i que la petició s'han presentat aquest divendres davant el TSJC, la sala Contenciosa no decidirà sobre la qüestió fins al pròxim dilluns.

Davant això, durant aquest cap de setmana el confinament nocturn, que va entrar en vigor aquesta passada mitjanit, només estarà vigent en 19 municipis catalans, on la incidència de la Covid-19 se situa per sobre dels 250 casos cada 100.000 habitants en la darrera setmana. Barcelona, les capitals i les altres grans ciutats queden fora d'aquesta restricció.

Els 19 municipis amb toc de queda —entre la una de la matinada i les sis del matí— són Alcarràs, Amposta, Arenys de Munt, Badia del Vallès, Balaguer, Banyoles, Calafell, Celrà, Cervelló, Gelida, Manlleu, Martorell, Montblanc, Móra d'Ebre, Palafolls, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sarrià de Ter i Torroella de Montgrí.

La nova proposta del Govern al TSJC

La proposta que el Govern ha fet aquest divendres al TSJC preveu imposar el toc de queda als municipis de més de 5.000 habitants amb una incidència acumulada igual o superior a 250 casos i als de més de 20.000 amb una incidència a set dies superior a 125. Amb aquesta proposta, serien 62 els municipis afectats, entre ells Barcelona i les altres grans ciutats catalanes.

En un comunicat de premsa, el Govern ha explicat que la mesura proposada és «proporcionada» per controlar la cinquena onada de la pandèmia de coronavirus. L'Executiu català ha destacat també que les autoritats sanitàries han reconegut que la situació epidemiològica actual és de «molt alt risc».

En aquest sentit, el Govern ha argumentat en la seva proposta al TSJC que el toc de queda pretén «reduir les interaccions socials que es produeixen en horari nocturn atès que són les més freqüentades per les franges d'edat amb major incidència de la malaltia actualment».

Així mateix, l'executiu català ha assenyalat que vol «evitar situacions de contacte de risc», alhora que ha afegit que la cobertura vacunal en aquestes franges d'edat és encara «insuficient».