El TSJC ratifica les mesures anticovid a Catalunya

El veredicte s'ha conegut aquest divendres al migdia

Diverses persones, unaasseguda en una terrassa, a Castelldefels
El TSJC ratifica el tancament de bars i restaurants | cedida

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ratificat totes les mesures anticovid preses pel Govern que han entrat en vigor aquest divendres, a la una de la matinada, fins al 31 d'octubre. Així doncs, ha autoritzat les mesures per contenir la covid-19 que necessitaven el seu aval perquè afectaven drets fonamentals: les reunions d'un màxim de sis persones, la suspensió de l'activitat presencial a les universitats i la reducció de l'aforament en espais de culte. 

La decisió de la Sala Contenciosa no ha estat presa per unanimitat i l'acte inclou el vot particular d'un dels magistrats que creu que no cal precisar que el dret de reunió s'ha de limitar d'acord amb la doctrina constitucional.

En la seva interlocutòria, els magistrats no es pronuncien ni a favor ni en contra de la resta de mesures, ja que no afecten drets fonamentals. Respecte al dret de reunió, limitat en general a sis persones, el tribunal diu que s'ha d'interpretar conforme a la jurisprudència constitucional i, per tant, queda salvaguardat en tot moment, amb les restriccions de distància i mascareta pertinents.
 

Respecte a l'ensenyament universitari a distància, el tribunal considera que no és una restricció «transcendent», sinó una «modulació de la forma de prestar la docència», que és «conseqüent» amb les dades de contagi entre la població més jove. Pel que fa als actes religiosos i cerimònies civils, els magistrats consideren que la limitació d'aforament no és cap restricció desproporcionada o injustificada.

Només una magistrada ha emès un vot particular on indica que està d'acord totalment amb el decret de la Generalitat i no creu que calgui fer la precisió que fa la resta de magistrats respecte que el dret de reunió s'hagi de limitar interpretant-lo segons la doctrina constitucional, ja que creu que el decret del Govern ja ho fa prou explícitament i que aquesta limitació ja s'ha aprovat anteriorment. La interlocutòria es pot recórrer durant els propers cinc dies.

Fecasaram recorre al TSJC la resolució del Govern

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha interposat un recurs contenciós-administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la resolució del Govern que decreta el tancament de bars i restaurants durant 15 dies, segons ha anunciat l'entitat en un comunicat.

L'organització empresarial ha sol·licitat a la justícia que suspengui les restriccions que afecten bars i restaurants però també als establiments de joc com a mesura cautelaríssima. Els representants del sector veuen «manca de proporcionalitat de les mesures, arbitrarietat, ineficàcia i tracte discriminatori envers altres activitats» en el decret publicat per l'executiu. 

A més, Fecasarm defensa que la decisió de la Generalitat és contrària a una resolució dictada pel TSJC que feia referència a la limitació de l'hora de tancament dels locals. En aquella ocasió, recorden, el tribunal va tombar la mesura perquè era «desproporcionada». «Si tancar abans per evitar la mobilitat ja era desproporcionat, tancar totalment les activitats encara ho és més», assenyalen.


Comentaris

envia el comentari