Muntatge amb un logotip de TV3 i un home tocant el comandament del televisor

L'anunciat canvi amb TV3 que arriba en tan sols unes hores: atents al televisor

A partir d'aquest dimarts, tots els canals de televisió públics de Catalunya emetran únicament a alta definició (HD)

TV3 està a punt de fer realitat un canvi molt important, i que segur que tots els seus espectadors agrairan. Coincidint amb el 40è aniversari del canal de televisió, tots els canals públics de 3cat passaran a realitzar les seves emissions regulars en alta definició (HD). Parlem de TV3, però també de 3/24, el canal informatiu, Esport 3, el canal dedicat als esports i SX3/33, dedicat al públic infantil i jove.

D'aquesta manera, els antics canals que emetien en definició estàndard (SD) cessaran les emissions. La decisió ve motivada per l'obligació que tenen tots els canals de la TDT de passar-se a l'alta definició a Espanya, a partir del pròxim 14 de febrer. Ara bé, els canals autonòmics catalans s'avançaran un mes a la data marcada pel govern espanyol.

Què implica que TV3 passi a emetre només en HD?

Per si t'ho preguntaves, el fet que TV3 emeti únicament en alta definició a partir d'aquest dimarts no t'hauria d'afectar. Fins ara coexistien les emissions HD i SD, per la qual cosa és molt probable que ja tinguessis sintonitzat el canal en alta definició.

En tot cas, si descobreixes que ja no pots veure TV3 al teu televisor, et tocarà sintonitzar el canal TV3 HD. Pel que fa als altres canals, passaran a emetre automàticament en HD en les seves freqüències actuals. El canvi suposarà un gran salt endavant, tant pel que fa a la qualitat de la imatge com de so.

Diverses setmanes avisant del canvi

Encara que el canvi es produeixi aquest dimarts, el cert és que les últimes setmanes ja hi havia avisos sobre això. El mateix canal TV3 SD estava identificat amb les lletres 'SD' juntament amb el seu logotip.

Alhora, s'ha dut a terme una campanya informativa, explicant els canvis i per què calia buscar el canal en alta definició. Avui dia, la majoria dels televisors i descodificadors tenen la capacitat de mostrar el senyal HD.

De tota manera, si el vostre televisor no és compatible, haureu d'adquirir un descodificador TDT compatible amb el senyal en HD. En cas de dubtes, podeu consultar el Servei d'Atenció a l'Audiència o trucar al número 012 per rebre assessorament.

Un canvi radical a tota la TDT a Espanya

El pròxim 14 de febrer és la data límit que tenen els canals de televisió de la TDT a Espanya per passar completament al format HD. De fet, el canvi s'havia d'haver produït ja l'1 de gener del 2023, però finalment el ministeri de Transformació Digital va decidir posposar el canvi fins aquest mes de febrer.

A més de l'obligació d'emetre HD i la desaparició total dels canals SD, el canvi també porta altres novetats. Bàsicament, s'estalviarà espai a l'amplada de banda, cosa que permetrà l'aparició de canals a Ultra Alta Definició o 4K a la televisió oberta.