TV3 no travessa el seu millor moment. Si bé és cert que la televisió catalana acumula 26 mesos consecutius de lideratge a Catalunya, també ho és que la butxaca de la Corporació està d’allò més tocada. I és que, en aquesta línia, el director de TV3, Vicent Sanchis, ha reconegut sense matisos que la cadena compta amb «tres forats negres». Mals auguris, doncs, per a una TV3 que encara el futur amb pinces i amb la incertesa de saber què passarà amb la graella del segon, tercer i quart trimestre del 2020.
El problema, segons Sanchis, es desglossa en els següents paràmetres. Els continguts ja tancats només donen rèdit a TV3 per als primers tres mesos de l'any. Així doncs, tot i que el primer quadrimestre es defineix com «lleugerament sòlid», el segon se’l defineix com «líquid», mentre que el tercer i el quart se’ls titlla de «gasosos». A partir d'aleshores, al mes d'abril concretament, la situació és crítica: «És un forat negre».
Les retallades, el quid de la qüestió
En aquesta mateixa línia, la presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, ha assegurat que la retallada del 6% en el pressupost de l'ens del 2019 -ordenada des del Govern a diverses empreses de titularitat pública- ha «agreujat la manca de finançament dels darrers anys». Amb tot, a la Comissió de Control de l'activitat de la CCMA al Parlament, Llorach ha avançat que el Govern aportarà finalment 10,8 dels 16 milions d'euros extraordinaris sol·licitats enguany, però ha advertit de la «descapitalització» de TV3 i de les afectacions en inversions «necessàries» en matèria de continguts.
«Som líders, però la manca de recursos fa que s'afecti de forma severa la compra de programes i drets televisius», ha indicat abans de posar l'accent en un canal «estratègic» com el Super3 i que, ha assegurat, «corre el risc de ser residual». «S'està produint una descapitalització de la Televisió, espero que tots en siguem conscients», ha advertit Núria Llorach al Parlament aquest divendres. D'una banda, la vicepresidenta i presidenta en funcions de la CCMA ha avançat que finalment «tindran» una aportació extraordinària del Govern de 10,8 milions d'euros.
La Generalitat es compromet a pagar la quantitat acordada
Fonts de la Corporació han confirmat que la Generalitats'ha compromès a abonar aquesta quantitat (lluny dels 16 milions que sol·licitava l'ens audiovisual), però que encara no s'ha fet efectiu. Però Llorach ha recordat que l'aportació no permetrà fer front a l'increment de les bases cotització a la Seguretat Social ni a la caiguda d'ingressos publicitaris calculada enguany en 3,4 milions d'euros.
A això s'hi sumarà la retallada pressupostària del 6% sobrevinguda amb l'ordre dictada des de la vicepresidència del Govern el passat més d'agost «per complir amb els compromisos de despesa». «Això ha agreujat la manca de finançament dels darrers anys», ha lamentat Llorach. L'ajust, que s'ha hagut de fer sobre la despesa no compromesa (però pressupostada) a partir de l'anunci del Govern, ha tingut un fort impacte especialment en el capítol de producció i/o compra de continguts, expliquen des de la CCMA.
Aquesta «escassetat» de recursos, ha dit Llorach, afecta de forma severa la compra de programes i drets televisius. I això compromet de forma especial un canal com el Super3, el 85% dels continguts del qual són de producció aliena. «Aquest és un canal estratègic per captar nous públics, i si no revertim aquesta situació, correm el risc de ser residuals» en relació amb la resta de l'oferta de televisió infantil, diu Llorach. Aquest mes de setembre, el Super3 ha registrat el seu mínim històric d'audiència, amb un 0,6 de quota de pantalla.
La situació té afectacions als altres canals de la corporació, i a tall d'exemple, Vicent Sanchis ha avançat que de cara la temporada vinent (2020/2021) treballen només amb la incorporació d'una sola sèrie de ficció per al 'prime time'. Per il·lustrar les dificultats de programació que afronta la televisió pública, Sanchis ha dit que de cara a l'any vinent «el primer trimestre està lleugerament sòlid, el segon és líquid, i el tercer i quart són gasosos; només tenim assegurat el primer», ha constatat.
Malestar per la reincorporació d'Andreu Joan Martínez
A propòsit de les dificultats econòmiques plantejades pels responsables de la CCMA i dels seus canals públics, la diputada de CatECP, Marta Ribas, ha demanat a Núria Llorach per la reincorporació (aquest mateix divendres, segons confirma la Corporació) de l'exdirector dels Mossos d'Esquadra, Andreu Joan Martínez, al seu anterior càrrec a la CCMA com a cap d'Estratègia i Recursos Humans.
«Enmig de tot plegat coneixem que el contracten de nou, amb un sou de més de 100.000 euros, per fer una tasca que ja havia estat fent i d'una forma nefasta. Perquè i quin departament ho autoritza?», ha etzibat la diputada a Llorach. La presidenta en funcions de la CCMA ha respost que Martínez gaudia d'una excedència forçosa i que en deixar el cos de Mossos d'Esquadra «tenia un mes per demanar el seu reingrés, sense cap autorització, i això és el que ha fet».
La diputada de la CUP, Natàlia Sánchez, ha considerat «indignant» la resposta de Llorach i ha avançat que demanaran «la informació» i la compareixença de la màxima responsable de la CCMA perquè doni més explicacions al respecte.