Micro de TV3

Els «greus» problemes en la programació que preveu TV3 pel coronavirus

Des de la televisió pública es busquen «solucions imaginatives»

La graella de TV3 s'ha vist afectada els últims dies per les mesures de confinament a causa del coronavirus. Els esforços estan centrats en l'actualitat sobre la crisi sanitària, amb dos equips «a casa» reservats per a programes informatius especials, i l'aposta per mantenir espais de 'prime time' com 'Polònia' o l''APM?'.

El cap de Programes i Continguts de TV3, Sígfrid Gras, assegura que estan buscant «solucions imaginatives» per poder reforçar els informatius i alhora oferir continguts d'entreteniment, en un moment en què han hagut d'aturar produccions com 'Els meus pares' o 'El cotxe'. «Estem molt centrats a salvar el dia a dia, però això ens provocarà greus problemes al 'prime time' d'aquí a uns tres mesos», ha dit Gras a l'ACN.

Rodatges paralitzats

Els rodatges de produccions com 'Els meus pares', amb Gemma Nierga, 'El cotxe', amb Eloi Vila, o 'Quan arribin els marcians', s'han hagut de «paralitzar» perquè TV3  «està concentrant els esforços» en els programes d'actualitat. «Hem de treure línies, ens fa falta gent, des de càmeres, redactors o guionistes per poder donar cobertura als programes d'actualitat», assenyala el cap de Programes i Continguts de TV3, Sígfrid Gras.

La franja de 'prime time' actual està coberta, ja que programes com 'Crims' o 'Sense ficció' ja estan produïts i d'altres com 'Polònia', 'APM?' i 'Zona Zàping' estan buscant «solucions imaginatives» per poder emetre els programes. És per això que ara per ara «no es notarà gaire» la falta de continguts, però d'aquí a uns tres mesos «no arribaran» programes que s'haurien d'haver produït aquestes setmanes. «Hi haurà una afectació molt greu que notarem», assegura Gras. També s'ha hagut d'aturar el rodatge de la sèrie de sobretaula 'Com si fos ahir', així com produccions externes com 'Persona infiltrada', presentat per Anna Simon, que s'havia d'estrenar a l'abril i que ara té una data d'inici incerta.

La incertesa econòmica del moment ha fet també que es paralitzin les firmes de noves temporades de programes com 'Joc de cartes' o 'El Foraster'. «No sabem ni quins diners tenim, ni si tindrem diners per firmar-ho», diu Gras. Aquesta situació comportarà que el programa de competició culinària presentat per Marc Ribas, 'Joc de Cartes', no pugui estrenar temporada a l'estiu, com estava previst.

Una de les notes positives per al 'prime time' dels propers mesos és que el programa 'Tabús', l'adaptació catalana d'un espai amb molt d'èxit a la televisió pública belga, ha finalitzat gairebé la producció. Estarà presentat per l'actor David Verdaguer i dona visibilitat en un format d'entreteniment a persones que tenen alguna discapacitat física, invidents o amb malalties terminals. També hi ha en cartera la segona temporada de 'Les de l'hoquei', que s'estrena el 30 de març.

Reestructuració de la graella

La cadena ha unificat l'emissió de TV3 amb la del 324; i la del 33 amb Esport 3. D'aquesta manera, de quatre canals es passen a dos. Tot i això, mentre el Canal 33 i l'Esport 3 comparteixen programació infantil durant el dia (Súper3), a partir de les deu de la nit l'Esport 3 manté programes «divulgatius» esportius i el canal 33 intensifica l'oferta de continguts culturals.

Al canal principal, TV3, la programació matinal és bàsicament informativa i combina rodes del 324 amb el programa 'Planta Baixa' de Ricard Ustrell. La informació «es reforça» amb un TN Migdia de dues hores i un TN Vespre d'hora i mitja. A la tarda, el 'Tot es mou' és de durada variable en funció del dia, i es combina amb reemissions de productes «ja enllaunats». Els quatre equips del 'Tot es mou' treballen de forma separada, per tal d'evitar contagis.

En aquest sentit, la direcció de TV3 ha contemplat dos equips d'unes sis persones perquè estiguin aïllats i poder mobilitzar-los per programes especials sobre la crisi del coronavirus. De moment la televisió ha emès dos d'aquests espais, un amb Laia Servera, i l'altre amb Raquel Sans.

Gras ha destacat especialment l'esforç per poder mantenir programes d'entreteniment com 'APM' i 'Polònia', que estan buscant «noves fórmules» per poder fer-se i així desviar la tensió per la crisi del coronavirus. Cada dia la direcció de TV3 celebra una reunió de crisi per modular la graella i adaptar-la a les necessitats i dificultats del moment.