Avui, dimecres, Rússia ha tornat a donar un ultimàtum als soldats i civils ucraïnesos resguardats a la planta metal·lúrgica d'Azovstal, a Mariúpol. Cap d'aquestes persones, que estan amagades allà, ha fet cas de la proposta que Moscou va llançar ahir perquè abandonessin el lloc. Les tropes d'Ucraïna no se'n fien i demanen ajuda desesperadament, ja que la situació és insostenible a la zona.
Una ofensiva que no acaba
Han passat més de cinquanta dies des que va començar la guerra. Des de llavors, molts ucraïnesos han aconseguit sortir del país i posar-se fora de perill. Altres, però, no han volgut abandonar casa seva o simplement no han pogut marxar per diferents motius.
Rússia vol aconseguir tot el territori ucraïnès i no pensa rendir-se davant de ningú. Per això Putin té tant d'afany per a fer-se amb la ciutat del sud de Mariúpol. En una planta metal·lúrgica de la zona resisteix l'últim grup de soldats ucraïnesos, que demana ajuda desesperadament.
«Aquesta és la crida que fem al món, que pot ser l'última. Potser només ens queden uns dies o hores. L'agrupació enemiga és desenes de vegades més gran que la nostra, tenen domini a l'aire, artilleria, grups que operen a terra, equips i tancs», han denunciat.
Avui mateix, el cap del Centre de Control de la Defensa Nacional de Rússia, Mikhaïl Mizintsev, ha ofert a les forces ucraïneses deposar les armes. També que es retiressin d'Azovstal per a evacuar civils de la zona, i ha assegurat que la mesura estava guiada per «principis purament humans».
Mizintsev ha subratllat que Moscou «ofereix novament als militars, escamots nacionalistes i mercenaris estrangers el cessament de les hostilitats i deposar les armes a partir de les 14.00», segons l'agència TASS.
Malgrat tot, els ucraïnesos no s'ho creuen. I és que no seria la primera vegada que els enemics els amaguen la veritat per sortir-se amb la seva.
Per què es refugien a Azovstal?
Azovstal és una central siderúrgica i metal·lúrgica que es va establir a Mariúpol el 1935. Allà va començar la producció d'acer al país amb la posada en marxa del primer forn basculant a l'URSS.
Durant la Segona Guerra Mundial, es va veure obligada a aturar les operacions. Tot i això, després de l'alliberament de la ciutat de les mans de l'Alemanya nazi es va reconstruir la planta que avui serveix de refugi a civils i militars ucraïnesos.
Des de l'inici de la guerra, Azovstal ha estat un objectiu prioritari per a Putin. De fet, al març l'exèrcit rus ja va començar a bombardejar aquesta zona industrial de Mariúpol.
El soterrani d´aquesta fàbrica d'acer s'ha convertit en el refugi d'un miler de persones davant dels bombardejos russos. Volen sortir-ne sanes i estàlvies com més aviat millor, però no es refien de Putin.
El vicealcalde d'aquesta ciutat ucraïnesa, Sergei Orlov, avui ha alertat que hi ha «molts» civils refugiats a l'acereria. També ha negat que sigui possible que abandonin l'edifici, malgrat les reclamacions de Rússia perquè evacuïn el lloc a través de corredors humanitaris.
«Principalment són ciutadans que vivien en edificis propers, ara destruïts, i molts treballadors de plantes metal·lúrgiques», ha assenyalat Orlov a la BBC.
En aquest sentit, ha manifestat que «saben que les acereries tenen bons refugis antibomba, i alguns van acumular aigua i menjar en aquest lloc, per això van decidir viure-hi amb les seves famílies», ha subratllat, i també ha denunciat la situació en què es troben per culpa dels russos.
«No tenen aigua, menjar ni medicaments. Necessiten ajuda. Rússia ho ha bloquejat absolutament tot: qualsevol ajuda humanitària o evacuació», ha manifestat Orlov.
De moment, caldrà esperar a veure què passa. I és que entre els corredors humanitaris sembla que no hi ha la fàbrica d'acer d'Azovstal, malgrat les paraules de Rússia.