Vlodomir Zelenski.

Ucraïna envia un missatge urgent i desesperat: «Últimes hores»

La planta d'acer d'Azovstal no es vol rendir

Avui, dimecres, Rússia ha tornat a donar un ultimàtum als soldats i civils ucraïnesos resguardats a la planta metal·lúrgica d'Azovstal, a Mariúpol. Cap d'aquestes persones, que estan amagades allà, ha fet cas de la proposta que Moscou va llançar ahir perquè abandonessin el lloc. Les tropes d'Ucraïna no se'n fien i demanen ajuda desesperadament, ja que la situació és insostenible a la zona.

Una ofensiva que no acaba

Han passat més de cinquanta dies des que va començar la guerra. Des de llavors, molts ucraïnesos han aconseguit sortir del país i posar-se fora de perill. Altres, però, no han volgut abandonar casa seva o simplement no han pogut marxar per diferents motius.

Rússia vol aconseguir tot el territori ucraïnès i no pensa rendir-se davant de ningú. Per això Putin té tant d'afany per a fer-se amb la ciutat del sud de Mariúpol. En una planta metal·lúrgica de la zona resisteix l'últim grup de soldats ucraïnesos, que demana ajuda desesperadament.

Imatge d'un tanc i un edifici destruït pels bombardejos a Mariúpol
Més de 300 persones van morir al bombardeig del teatre de Mariúpol | Europa Press

«Aquesta és la crida que fem al món, que pot ser l'última. Potser només ens queden uns dies o hores. L'agrupació enemiga és desenes de vegades més gran que la nostra, tenen domini a l'aire, artilleria, grups que operen a terra, equips i tancs», han denunciat.

Avui mateix, el cap del Centre de Control de la Defensa Nacional de Rússia, Mikhaïl Mizintsev, ha ofert a les forces ucraïneses deposar les armes. També que es retiressin d'Azovstal per a evacuar civils de la zona, i ha assegurat que la mesura estava guiada per «principis purament humans».

Mizintsev ha subratllat que Moscou «ofereix novament als militars, escamots nacionalistes i mercenaris estrangers el cessament de les hostilitats i deposar les armes a partir de les 14.00», segons l'agència TASS.

Malgrat tot, els ucraïnesos no s'ho creuen. I és que no seria la primera vegada que els enemics els amaguen la veritat per sortir-se amb la seva.

Per què es refugien a Azovstal?

Azovstal és una central siderúrgica i metal·lúrgica que es va establir a Mariúpol el 1935. Allà va començar la producció d'acer al país amb la posada en marxa del primer forn basculant a l'URSS.

Durant la Segona Guerra Mundial, es va veure obligada a aturar les operacions. Tot i això, després de l'alliberament de la ciutat de les mans de l'Alemanya nazi es va reconstruir la planta que avui serveix de refugi a civils i militars ucraïnesos.

Conflicte Rússia Ucraïna
Rússia està fent que la població ucraïnesa visqui un autèntic infern | Europa Press

Des de l'inici de la guerra, Azovstal ha estat un objectiu prioritari per a Putin. De fet, al març l'exèrcit rus ja va començar a bombardejar aquesta zona industrial de Mariúpol.

El soterrani d´aquesta fàbrica d'acer s'ha convertit en el refugi d'un miler de persones davant dels bombardejos russos. Volen sortir-ne sanes i estàlvies com més aviat millor, però no es refien de Putin.

El vicealcalde d'aquesta ciutat ucraïnesa, Sergei Orlov, avui ha alertat que hi ha «molts» civils refugiats a l'acereria. També ha negat que sigui possible que abandonin l'edifici, malgrat les reclamacions de Rússia perquè evacuïn el lloc a través de corredors humanitaris.

«Principalment són ciutadans que vivien en edificis propers, ara destruïts, i molts treballadors de plantes metal·lúrgiques», ha assenyalat Orlov a la BBC.

En aquest sentit, ha manifestat que «saben que les acereries tenen bons refugis antibomba, i alguns van acumular aigua i menjar en aquest lloc, per això van decidir viure-hi amb les seves famílies», ha subratllat, i també ha denunciat la situació en què es troben per culpa dels russos.

Armes guerra Ucraïna
La guerra entre Rússia i Ucraïna està deixant moltes morts de civils i militars | Europa Press

«No tenen aigua, menjar ni medicaments. Necessiten ajuda. Rússia ho ha bloquejat absolutament tot: qualsevol ajuda humanitària o evacuació», ha manifestat Orlov.

De moment, caldrà esperar a veure què passa. I és que entre els corredors humanitaris sembla que no hi ha la fàbrica d'acer d'Azovstal, malgrat les paraules de Rússia.