Muntatge fotogràfic de Volodímir Zelenski ​i Vladímir Putin

Ucraïna envia a Putin el missatge que podria fer acabar la guerra

Ucraïna intenta pactar amb Rússia

Ucraïna intenta fer tot el possible per posar el punt final al conflicte que el persegueix. A les últimes hores ha revelat quins són els seus plans perquè Putin cessi els atacs.

Estarien disposats a acceptar «un estatus neutral i no nuclear del nostre estat», va assenyalar el president Volodímir Zelenski. Així ho va transmetre en una entrevista a periodistes independents russos. És un dels temes que han posat sobre la taula i que han de negociar.

El mandatari ha assenyalat que Ucraïna «està preparada per negociar l'adopció d'un estatus neutral com a part d'un acord de pau amb Rússia». Això sí, aclareix que hauria de ser «garantit per tercers i sotmès a referèndum».

Estan pendents que se celebri aviat una reunió amb l'equip de Putin. «Ens espera una nova ronda de negociacions perquè busquem la pau. De debò, sense demora», apuntava desesperat.

«Segons em van informar, hi ha una oportunitat i una necessitat d'una reunió cara a cara a Turquia», va destacar Zelenski. La trobada entre els dos països s'allargarà durant tres dies, començant aquest dilluns les negociacions i perllongant-se fins dimecres.

Ciutat de Mariúpol després dels bombardejos
Ucraïna està disposada a negociar amb Rússia per acabar amb la guerra | Europa Press

Se celebrarà a territori neutral, a Turquia. Així ho va comunicar a les xarxes socials un membre de la delegació d'Ucraïna.

Mentrestant, els bombardejos no cessen. Sobretot a certes ciutats estratègiques com Mariúpol, que se situa al sud d'Ucraïna. El seu alcalde ha assegurat que estan a punt d'una catàstrofe humanitària, reclamant l'evacuació completa dels ciutadans.

Vadym Boichenko va assenyalar a l'agència Reuters que 160.000 civils s'han quedat atrapats en un municipi sense electricitat. La situació comença a resultar insostenible. La manca de subministraments i d'aliments comença a causar estralls entre els veïns.

Pel que sembla, les últimes hores 26 autobusos esperaven per evacuar els civils de la ciutat. Tot i això, les tropes de Rússia no els van garantir un pas segur. «La Federació Russa està jugant amb nosaltres», va apuntar.

De fet, la situació és tan delicada que Ucraïna ha decidit no obrir corredors humanitaris durant aquest dilluns. Tenen por de les «possibles provocacions» per part de l'exèrcit de Putin.

Putin.
Putin no vol dialogar amb Ucraïna | Europa Press

Tot i l'apropament realitzat les últimes hores per part de Zelenski, de moment es descarta una reunió directa entre els dos presidents. Entenen que seria una cosa contraproduent, va assenyalar el ministre d'Afers Estrangers rus. Segons la seva opinió, això hauria de passar únicament quan «les dues parts estiguin a prop d'una entesa», fet que sembla força llunyà.

Rússia continua amb el seu avenç en territori d'Ucraïna

Les reunions mantingudes per Rússia i Ucraïna en les últimes dates han resultat força decebedores. No han aconseguit grans avenços. Alguns sospiten que es tractarien d'una simple estratègia de Putin per guanyar temps i aconseguir reforçar-se amb vista a la invasió.

Les últimes hores han seguit amb les seves ofensives al Donbàs. En aquest territori aconseguiren destruir amb l'ajuda de coets i de l'aviació 36 objectius militars. Les forces russes ja tindrien el control de les localitats d'Ivanovka i Novosadovoe, a l'est d'Ucraïna.

El comunicat militar revela que l'artilleria antiaèria russa va fer caure quatre avions Su-24 a Txerníhiv. Un cinquè avió seria abatut també a l'última jornada a la regió de Donetsk.

Per part seva, les autoritats de Rússia informen que han arribat al seu país 475.000 refugiats procedents d'Ucraïna. D'ells, uns 100.000 serien menors. La majoria arribarien des de la regió de Donbás, on es localitzen les autoproclamades repúbliques populars de Lugansk i Donetsk.