Ucraïna continua suportant el constant bombardeig de les tropes de Rússia. El conflicte entra a la seva tercera setmana amb unes quantes novetats, ja que l'optimisme comença a apoderar-se dels ucraïnesos.
Segons sembla, estarien recuperant terreny davant de les forces invasores, tal com ho va avançar aquest dimarts el Departament de Defensa dels Estats Units. Això és possible, sobre manera, gràcies a l'aportació militar d'Occident.
En qüestió de dies, Ucraïna ha aconseguit reposicionar-se «en alguns llocs» i de vegades fins i tot han adoptat una postura «ofensiva». El portaveu del Pentàgon, John Kirby, ho confirmava a la 'CNN'. Atribuïa aquest èxit al suport de milions de dòlars que havien rebut per part de les potències occidentals.
Explicava que «estan perseguint els russos i traient-los de llocs per on ja havien estat amb anterioritat». Va destacar sobretot el cas de Mikolaiv, ciutat situada al sud del país i que serveix d'escut per frenar l'avenç cap a Odessa.
La resposta per part de l'exèrcit d'Ucraïna ha anat en augment «en els darrers dies». Fins i tot han portat a terme una contraofensiva a Izium, al sud de Kharkov. Amb això pretenien evitar que les tropes de Putin envoltessin els ucraïnesos que es troben al front del Donbass.
Així doncs, la guerra ha fet un gir inesperat, sobretot pel reforç militar d'Ucraïna. Però en això també hi ha influït la pèrdua d'efectius per part de Rússia. El conflicte s'està allargant més del qual es pensaven i es comencen a quedar sense armament i sense recursos econòmics.
D'aquí que hagin temptejat alguna vegada la Xina perquè els prestés suport militar. Tot i això, la pressió de les potències occidentals ha fet fora de moment els asiàtics.
Ucraïna adquireix un paper de protagonisme en aquesta guerra. I és que està «llest i capaç» per recuperar territori que fins ara estava sota control de les tropes russes, apunten des del Pentàgon.
En els darrers dies, Rússia havia posat el focus dels atacs a Mariúpol, on set vaixells es van encarregar de bombardejar aquesta ciutat des del mar d'Azov. D'altra banda, la situació a Kíev era totalment diferent.
Fa un temps que estan estancats, sense capacitat d'aconseguir grans avenços. Els russos estan detinguts a uns 15 quilòmetres al nord-oest i a uns 30 a l'est. Es troben immersos en una petita crisi que possiblement els convidarà a retrocedir en qüestió de poc temps.
La nit de dilluns passat, les tropes russes van ser expulsades de la ciutat de Makariv, a 60 quilòmetres de la capital. Així ho va confirmar l'Estat Major General de les Forces Armades d'Ucraïna.
«En direcció a Mykolaiv, com a resultat del contraatac de les forces d'Ucraïna, l'oponent es veu obligat a retirar-se a la frontera. Durant el dia, a causa de les accions heroiques dels nostres defensors, es va aixecar la bandera nacional d'Ucraïna sobre Makariv», va assenyalar.
Ucraïna s'aprofita de la debilitat de Rússia
Ucraïna ha comprovat que l'exèrcit de Rússia ha anat perdent força amb els dies. Pateixen problemes de proveïment, deixant clar que «no van fer una bona planificació». Admeten que hi ha soldats russos «que estan sent trets del front per congelacions», per no tenir l'equipament adequat per al fred.
La intenció de Putin era enviar més tropes fins al país veí, però de moment no ho ha fet. No seria desgavellat que aquests reforços procedissin d'algun territori estranger. Sí, perquè durant les últimes hores s'ha contemplat la possibilitat que els bielorussos s'aliessin amb ells.
Rússia ha llançat més de 1.100 míssils contra Ucraïna, arrasant amb algunes ciutats estratègiques com a Mariúpol. El poder de lluita dels russos, però, s'ha reduït.
Dels 190.000 soldats desplegats per a la invasió, hi ha hagut una disminució del 90%, segons informa el Pentàgon. Per tant, Ucraïna se sent amb més força que mai, i la col·laboració dels principals estats occidentals ha resultat crucial.