Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Ursula Von der Leyen, la presidenta de la Comissió Europea, fent un discurs al Parlament Europeu

La UE desaconsella «intensament» viatjar a Catalunya

La regió catalana és la tercera àrea amb més positius setmanals de la Unió Europea

La virulència de la variant Delta de la Covid-19 i per conseqüència la cinquena onada han afectat més a certs països de la Unió Europea que a d'altres. És el cas de Catalunya que aquest dijous, dia 15 de juliol, va entrar a la zona de màxim risc, segons les dades del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties.

A més, Tedros Adhanom, director de l'OMS va avisar: «La variant Delta està arrasant tot el món en un temps sufocant- està present en més de 100 països- i ens conduirà a un nou pic de Covid-19 de contagis i morts. Estem experimentant un empitjorament de la situació que amenaça encara més la nostra vida i el model que la sustenta. Ara no és el moment per una pausa»

La UE té un mapa d'incidències del virus perquè els països membres puguin prendre decisions conjuntes i unànimes. El plànol es pinta de verd, groc, vermell clar i vermell fosc, segons la perillositat i el risc de contagi de la zona.

Els diferents països poden prendre mesures i donar consells d'on viatjar. Sempre intentant que siguin fer test i quarantenes. Un exemple de les pautes que la Comissió Europea va donar: «A causa del risc més elevat en les zones vermell fosc, els estats membres haurien de requerir a les persones que provinguin d'aquestes zones que facin un test o es confinin».

Catalunya va assolir el vermell fosc aquest dijous perquè va traspassar els 500 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies. Ara bé, això va passar aproximadament dues setmanes després que assolis el vermell clar. Concretament, l'1 de juliol la regió catalana va sobrepassar 150 casos per cada 100.000 habitants.

Per tant, en aquestes zones la UE desaconsella «intensament» no viatjar-hi, ja que implica un risc molt elevat de contagi. Catalunya és la tercera regió amb més positius setmanals de tota la Unió Europea, 722 casos per cada 100.000 habitants. Davant hi ha l'Algarve, a Portugal, amb 795 i en primera posició hi ha Kypros, a Xipre, amb 1.126 casos.

Aquests països s'havien avançat a les recomanacions de la Comissió Europea

Un cop Catalunya va entrar a la zona vermella, alguns països van començar a alertar a les seves poblacions i intentessin no viatjar en aquest territori. A principis de juliol, Bèlgica i Alemanya van ser els primers a desaconsellar viatjar al territori català.

Poc després s'hi va sumar França que recomanava no viatjar a Espanya. El president francès, Emmanuel Macron, va recalcar: «Catalunya en particular, on van molts francesos de festa. Atenció, molta prudència».

Els Països Baixos aquest dijous, si va sumar recomanant evitar sobretot les illes Canàries i les Balears. Aquestes últimes també van tornar a la zona ambre o groga del semàfor Covid del Regne Unit. Espanya no ha aconseguit sortir de la zona groga en cap moment de la pandèmia.