ERC manté des de fa catorze mesos, quan es va votar la investidura del nou govern espanyol integrat pel PSOE i Unides Podem, una relació d'acord amb l'executiu, al qual ha donat suport en les principals propostes importants de la legislatura. Amb Gabriel Rufián al capdavant, ERC no tan sols va donar suport a la investidura de Pedro Sánchez, esdevenint clau en aquella votació amb els seus 13 diputats, sinó que va mantenir la seva alineació amb l'executiu en l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat o en algunes de les renovacions del primer estat d'alarma —malgrat que se'n va acabar despenjant i el govern estatal va haver de comptar amb C's.
Nervis a ERC pels pocs avenços obtinguts fins ara
La política espanyola entra ara en una nova fase. La doble moció de censura a Múrcia, les eleccions a la Comunitat de Madrid i la dimissió de Pablo Iglesias com a membre del govern espanyol han generat un còctel que, de moment, ja ha servit per sacsejar de valent el tauler polític a tot l'Estat. Enmig de tot aquest batibull, sorgeixen també tensions entre els socis parlamentaris del govern i el mateix executiu: fa uns dies, el PNB mostrava el seu malestar per la sensació d'inestabilitat del govern i per la dificultat dels acords; mentre que ERC exigeix a Sánchez més gestos.
Les dues formacions es troben molestes perquè sovint no se les tracta com a sòcies preferencials, segons revela aquest dijous, 18 de març, 'El Confidencial'. Hi ha especial malestar a ERC, a qui el suport al govern espanyol surt més 'car' a efectes de credibilitat entre l'electorat independentista a Catalunya. Els republicans necessiten gestos que els permetin justificar per què, catorze mesos després de la posada en marxa del govern espanyol, segueixen donant-li suport quan no hi ha hagut canvis en la situació dels empresonats per l'1-O i la taula de diàleg porta més d'un any aturada.
Les dues exigències d'ERC
És per això que ERC ha decidit plantejar dues exigències d'envergadura a l'executiu central, l'incompliment de les quals podria provocar un trencament del suport dels 13 diputats republicans a Sánchez i faria trontollar de valent el futur del govern de coalició. D'una banda, ERC exigeix una concessió ràpida dels indults: la mesura de gràcia va començar a tramitar-se al setembre, però des de llavors no hi ha hagut cap avenç i ja ha passat mig any. Els republicans admeten que el Tribunal Suprem alenteix al màxim el procés, però alhora demana al PSOE i a Unides Podem que concedeixin aquests indults. Des de l'executiu hi ha la intenció de concedir-los, però no es comprometen a una data concreta i es limiten a situar-los «abans de l'estiu».
L'altra exigència d'ERC és la seva presència al Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Els republicans volen tenir dret a enviar el seu representant a l'òrgan de govern del poder judicial espanyol, però no sembla que això sigui viable a curt termini. I no pas per cap veto a ERC, sinó per la falta d'acord, imprescindible, entre el PSOE i el PP. Quan es desbloquegi la situació, i no serà abans de les eleccions madrilenyes, ERC exigeix una de les butaques del CGPJ. Si l'exigència no obté resposta, així com la dels indults, els republicans podrien abandonar el seu suport al govern estatal.