En els darrers mesos, ha sorgit una nova estafa relacionada amb Euromillones. El problema és que a poc a poc es va estenent i ja està afectant milers de persones a tot Europa.
En aquest cas, els estafadors s'aprofiten de l'emoció del sorteig per enganyar els usuaris, fent-los creure que han guanyat un premi. Aquesta situació ha alarmat les autoritats, que estan alertant els ciutadans sobre com identificar i evitar aquesta mena de fraus.
En què consisteix l'estafa que suplanta Euromillones
L'estafa es presenta de manera senzilla, però molt efectiva. Els delinqüents envien un missatge, en aquest cas per correu electrònic, notificant a la víctima que ha estat guanyadora d'un premi important al sorteig d'Euromillones. En el missatge se sol incloure informació falsa sobre una suposada butlleta premiada.
L'objectiu dels estafadors és que la víctima segueixi una sèrie de passos per reclamar el suposat premi. En molts casos, sol·liciten que la persona proporcioni les seves dades personals o bancàries.
O fins i tot que faci algun tipus de pagament o dipòsit inicial per cobrir les "despeses de gestió". Quan els delinqüents obtenen aquesta informació, poden fer-la servir per dur a terme robatoris o fraus financers.
Davant d'aquesta estafa, l'organització d'Euromillones és clara: "Si rep un email no sol·licitat de cualquier_nombre@euromillones.com.es dient-li que li ha tocat la loteria, si us plau, elimineu-lo", indiquen. També animen a remetre-ho “a la Policia o Guàrdia Civil. No és nostre i és un frau”.
Senyals d'alerta de l'estafa d'Euromillones
És fonamental saber identificar els senyals que indiquen que un missatge relacionat amb Euromillones podria ser una estafa. Alguns dels principals senyals d'alerta inclouen:
- Guanys inesperats: si no has participat en cap sorteig d'Euromillones, és molt poc probable que guanyis. Desconfia de qualsevol missatge que t'informi d'un guany que no t'esperaves.
- Sol·licituds de diners o informació personal: cap sorteig legítim et demanarà que paguis per reclamar el teu premi. Si et demanen informació bancària o un pagament inicial, és un clar indici de frau.
- Correus o missatges mal redactats: moltes vegades, aquests missatges estan plens d'errors gramaticals o fan servir un llenguatge inusual. Si el missatge no sembla professional o té errors ortogràfics, és probable que sigui una estafa.
- Terminis urgents: els estafadors solen incloure un sentit d'urgència, afirmant que has de reclamar el premi ràpidament o perdràs l'oportunitat. Això és una tàctica comuna per evitar que la víctima reflexioni i pugui detectar el frau a temps.