YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Més d'un miler de medicaments són més barats des del passat 1 de gener

La mesura suposarà un estalvi als comptes de l'Estat de 32,5 milions d'euros

Imatge d'arxiu de diversos medicaments en format pastilles, de color rosa, blanc, negre i vermell
Uns 1.300 medicaments subvencionats per l'Estat han rebaixat el seu preu des de l'1 de gener. | Pixabay

L'inici del 2021 ha portat l'abaratiment de més d'un miler de medicaments a l'Estat espanyol. Aquest 1 de gener ha entrat en vigor l'Ordre SND/1121/2020 —publicada al BOE el 28 de novembre—, que actualitza el sistema de referència de preus de medicaments del Sistema Nacional de Salut, rebaixant el cost de 1.300 referències que es poden trobar a les farmàcies d'arreu d'Espanya.

Els medicaments que es troben al llistat s'utilitzen per tractat problemes de salut de tota mena. Per exemple, l'àcid alendrònic —present en molts tractaments contra l'osteoporosi— o la prednisolona —un dels antiinflamatoris més habituals. També hi ha una part important dels que es fan servir contra l'asma —bromur d'ipratropi, budesonida, fluticasona i formoterol— i principis que tracten el glaucoma —com el bimatoprost i el latanoprost—, així com aquells que s'utilitzen per al tractament de la trombosi —enoxaparina— o les infeccions de la pell —ciclopirox— i bacterianes —ciprofloxacina.

Alguns fàrmacs del llistat acumulen una reducció del 50% del seu preu, un fet que ajudarà a reduir la factura farmacèutica de l'Estat. Entre aquests medicaments que des de l'1 de gener costen la meitat, hi ha l'atomoxetina, que s'utilitza per al trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat. Així mateix, també reduiran el seu cost de manera important l'antibiòtic fenoximetilpenicil·lina, l'analgèsic fentanil i la hidrocortisona.

Les farmàcies, les grans perjudicades

Els nous preus de tots aquests fàrmacs, així com les seves característiques particulars, es poden consultar l'Ordre del BOE que ha entrat en vigor aquest mateix 1 de gener. Des d'ahir, les farmàcies venen aquests medicaments, que van a càrrec del Sistema Nacional de Salut, amb la corresponent reducció de preu, beneficiant així els usuaris i l'Estat, que amb aquesta mesura reduirà la despesa en 32,5 milions d'euros.

Les grans perjudicades de la mesura, però, seran les farmàcies, que veuran com la seva factura cau uns 6,4 milions d'euros, segons càlculs realitzats pel Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics (CGCOF).

Cal recordar que el sistema de preus de referència dels medicaments que finança l'Estat es revisa anualment, tot i que mensualment també hi ha ajustaments, per l'aplicació del sistema d'agrupacions homogènies.


Comentaris

envia el comentari