Unió de Pagesos reprova que algunes entitats vinculades al sector productor de l'oli d'oliva a Catalunya ofereixin l'oli per sota del cost de producció, consolidant, així, l'estratègia d'utilitzar l'oli com a producte reclam per als consumidors, de la mateixa manera que porten fent grans elaboradores i distribuïdores, segons denuncia el sindicat.
Durant el mes d'octubre, Unió de Pagesos ha detectat que una cooperativa de segon grau oferia quatre garrafes de 5 litres d'oli verge extra de denominació d'origen a 19,95 euros la garrafa (transport inclòs), i que una cadena de supermercats oferia la garrafa de 5 litres d'oli d'oliva verge extra arbequina a 28,75 euros i, la segona unitat, un 70% més barata, és a dir a 8,63 euros.
Cal una millor valorització del producte
El sindicat apunta que l'estudi 'Aproximació dels costos del cultiu de l'olivera', de l'Associació Espanyola de Municipis de l'Olivera (AEMO), amb dades actualitzades el 2020, recull que els costos de producció per l'oliverar tradicional, el majoritari a Catalunya, són superiors a 3 euros/kg d'oli, sense comptar el procés d'envasament, etiquetatge i transport.
Amb aquesta dada a la mà, Unió de Pagesos insisteix a defensar una millor valorització del producte i, per això, considera «inacceptable que es continuïn engegant campanyes a costa de la pagesia i enfonsant cada cop més el preu».
El sindicat creu que aquestes pràctiques «perjudiquen i banalitzen el valor afegit de l'oli d'oliva verge extra», especialment el que es troba sota el paraigua d'una denominació d'origen.
Un producte d'alt valor afegit que implica un preu en concordança
Per altra banda, considera que tampoc «no contribueixen a posicionar l'oli al lloc que li correspon en el mercat en tant que no transmeten al consumidor que el producte que es fa a Catalunya és d'un alt valor afegit i, conseqüentment, ha de vendre's a un preu just».
Unió de Pagesos fa temps que denuncia els preus «ruïnosos» del sector i assenyala que els productors d'oli d'oliva verge i verge extra «ja fa anys que pateixen els efectes de campanyes d'ofertes de preu per part d'envasadors i la gran distribució que s'aprofiten de la seva posició de domini per utilitzar l'oli com a producte reclam».
Aquest fet ha comportat, segons el sindicat, que «molts consumidors considerin que preus superiors als 4 euros per litre d'oli d'oliva verge extra ja siguin excessivament cars quan aquest era el preu mínim habitual d'aquest producte fa més de deu anys».
Per evitar-ho, Unió de Pagesos continua reclamant al govern de l'Estat que estableixi en la Llei de la cadena alimentària a partir de quina quota de mercat es considera posició de domini, una petició que el sindicat ja va formular a partir del 2011, i que «no ha comptat amb el suport de les altres organitzacions sindicals agràries, ni Asaja ni JARC-COAG, ni UPA», remarquen des d'Unió de Pagesos.