Flames a l'incendi de Castell d'Aro

Urgent: Anuncien restriccions al bosc per l'onada de calor

275 municipis catalans patiran aquestes restriccions

Els incendis forestals són una de les preocupacions més grans de cada estiu. La quantitat d'hectàrees afectades pel foc ha augmentat considerablement i els Bombers no donen abast. A més, aquest fet, juntament amb la pujada de temperatura per l'onada de calor que ens ha tocat viure durant aquests dies, ha fet que el risc d'incendi sigui encara més gran.

Per aquest motiu, el conseller d'interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat una sèrie de mesures que s'imposaran durant aquests dies. Es tracta d'unes «restriccions severes» que inclouen, entre d'altres, un accés restringit als parcs naturals de Catalunya. 

Es tracta de l'activació del pla ALFA 3 que afectarà pràcticament 300 termes municipals. La població de 275 municipis, dividits en 25 comarques diferents, patiran diverses restriccions. A la resta de Catalunya, aquestes restriccions passen a ser únicament recomanacions.

Dos agents rurals treballant en l'incendi del Montgrí
L'onada de calor ha augmentat el risc d'incendi | ACN

Quines mesures s'han implantat?

Són diverses les mesures implantades per lluitar a favor de la prevenció dels incendis forestals. En primer lloc, s'ha suspès tota l'activitat de lleure, que inclou acampades, rutes i rutes esportives, a Montgrí, Cap de Creus, l'Albera, les Gavarres, Montsec d'Ares, Montsec de Rúbies, Baronia de Rialp, Montserrat i Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

Aquest últim punt també inclou casals, colònies i altres estades esportives. La circulació motoritzada també està limitada, excepte pels residents i per les activitats que siguin inajornables.

L'activitat agrícola també serà limitada entre les 12.00 i 18.00 hores, amb l'única excepció de la recollida de fruita i productes hortícoles, la sega de l'alfals, llaurar els camps de rostolls i el conreu d'arròs. 

Les obres també se suspenen de forma temporal, excepte les que tingui una autorització pel Servei Català de Trànsit i sempre que l'ús d'eines que puguin provocar espurnes, com les radials, es doni a més de 500 metres de la zona forestal i a 50 metres de la zona agrícola.

▶️ Les platges catalanes, plenes de gent gràcies a les altes temperatures dels últims dies

Quan entren en vigor aquestes mesures?

Les mesures esmentades anteriorment entre en vigor des del divendres 15 de juliol a les 00.00 hores fins a la mateixa hora del dimarts 19 de juliol. Tanmateix, Interior ha explicat que durant aquests dies es farà un seguiment de la situació i no descarten prorrogar aquestes mesures o, fins i tot, adoptar-ne noves segons l'evolució d'aquestes.

En aquest moment tan crític, l'ajuda de tothom és útil per prevenir els incendis i protegir els nostres boscos.