A les portes de començar el curs acadèmic més incert que es recorda, laUniversitat Rovira i Virgili (URV) posa a prova el cronòmetre per polir desenes de reptes pendents abans que torni l'activitat docent a les aules de les diverses facultats. Un dels grans elefants a l'habitació és el del programa Erasmus, d'estudis de mobilitat internacional i a qui els efectes de la pandèmia global li ha impactat en plena línia de flotació.
John Style, vicerector d'Internalització a la URV, té clar que «la situació a dia d'avui és tan canviant que esdevé absolutament impossible fer prediccions sobre què passarà a mitjà termini». L'escenari actual apunta a un model de docència híbrida, a cavall entre el seguiment virtual i l'accent presencial —especialment en pràctiques o laboratoris—, si bé la darrera paraula encara dependrà de factors externs d'última hora.
Virtuals i presencials: la URV aposta per un model de docència híbrid per al curs 2020/21
Des de la URV mantenen sobre la taula altres dos possibles escenaris variables, confirma Style: l'opció utòpica d'un curs presencial similar a la normalitat prèvia al 2020 i el recurs d'una docència absolutament virtual prevista per al cas d'un hipotètic segon confinament. Cap dels dos escenaris s'esborra de la taula, si bé no són actualment les opcions prioritàries a la Rovira i Virgili. Tot apunta al model híbrid a partir de finals de setembre.
«Aquesta docència híbrida pot dependre de la branca d'estudis perquè pot variar en funció de les possibilitats de cada facultat», matisa Style. La presencialitat pot ser més rígida en casos que exigeixin més laboratoris i pot ser més flexible en estudis més teòrics. L'allau d'incerteses, però, juga a la contra dels estudiants de mobilitat i dels Erasmus. Les xifres de matriculacions ja apunten als primers efectes a la baixa, de fet.
«Sí, hi ha una baixada important de cara al pròxim curs», confirma el vicerector. Les sol·licituds d'estudiants de la URV que volen estudiar a l'estranger han caigut dels 470 alumnes l'any passat a 270 alumnes enguany; i la xifra d'estudiants estrangers que venen d'Erasmus a Tarragona —durant el primer quadrimestre— també ha minvat de 169 a 79 universitaris. «És, efectivament, una caiguda de prop del 50%», calcula el John.
El múscul Erasmus s'afebleix a la URV i es rebaixa enguany al 50%
El descens de la mobilitat internacional ha obert una altra finestra a la Rovira i Virgili: ha augmentat la demanda d'estudiants que, ja que no estudiaran a l'estranger, sí volen fer-ho en una altra universitat de l'Estat (programa SICUE). En aquest sentit, les sol·licituds des de la URV han crescut de les 76 de l'any passat a 93 casos en el primer quadrimestre del nou curs acadèmic.
Al rectorat de la URV no se li escapa que la situació internacional també és incerta i que «és probable que les xifres encara baixin més» després de mesures com la que acaba d'aprovar Polònia, que ha cancel·lat de facto tots els seus vols amb Espanya. «Això farà que molts Erasmus s'ajornin o cancel·lin finalment», raona.
La caiguda dels Erasmus esperona les sol·licituds de mobilitat estatal
En la majoria de països, però, la fórmula de regla interna és haver de passar una quarantena de dues setmanes abans de poder-hi conviure amb normalitat. «És probable que, un cop passat això, els nostres Erasmus a l'estranger puguin seguir una vida universitària més normal que la del nostre país», opina Style, molt crític amb «els comportaments que hem vist durant l'estiu» dins les nostres fronteres.
Tot apunta que aquests universitaris podran incorporar-se a les aules estrangeres entre l'octubre i el novembre, després d'iniciar l'Erasmus de forma virtual. Tot termini és líquid, tota informació és modificable encara. «El que no està previst seria reconvertir els estudis Erasmus a un fet sencerament virtual i prescindir de la presencialitat», matisa Style. «En cap moment s'ha contemplat», assevera.
Style: «La Covid-19 ens ha d'animar a renovar la manera d'entendre la mobilitat internacional»
«La Covid-19 està aplicant moltíssima pressió sobre el model d'Erasmus que fins ara coneixem», reconeix el vicerector, qui creu que «no podrà tornar en plenitud fins que tinguem una vacuna efectiva». Una pressió, opina, que pot ser una bona notícia. «Ens ha d'animar a innovar, a renovar la nostra manera d'entendre la mobilitat internacional», exposa. A obrir-la.
John Style recorda que «només un 20% del nostre alumnat es beneficia d'una experiència com l'Erasmus», i posa el focus en el 80% restant que «encara no aprofita» el programa segons el model actual per raons diverses. «Hem d'aprendre a trobar altres maneres d'apropar aquesta internalització dels estudis a tot el nostre alumnat», reflexiona. Aquesta tesi és una de les grans línies estratègiques en que ara treballa la universitat pública de Tarragona.
Les previsions de la URV marquen la data del 28 de setembre com l'inici del nou curs docent a les aules universitàries, si bé des del rectorat encara segueixen amb molta atenció les previsions del govern català i d'experts com el físic Àlex Arenas, una de les veus més crítiques envers el model d'obertura d'aules que fins ara s'ha fet públic. «No donem per tancat el dilema», assegura Style en declaracions a TarragonaDigital. La URV es prepara, a poc a poc, per al curs més incert dels seus prop de 30 anys de vida.