Instagram és una de les xarxes socials més populars del món, amb milions d'usuaris actius cada dia. Tot i això, amb la seva popularitat també han augmentat els intents d'estafa a la plataforma.
Els ciberdelinqüents utilitzen diferents mètodes per enganyar els usuaris i robar la seva informació personal o diners. Conèixer aquestes estafes i com evitar-les és fonamental per mantenir la seguretat en aquesta xarxa social.
Els tipus d'estafes més comuns a Instagram
Les estafes a Instagram es poden presentar de diferents formes. No obstant, sempre n'hi ha algunes que es repeteixen. El perill és que gairebé totes són difícils de detectar.
Per evitar ser-ne víctima, aquestes són algunes de les més comunes:
- Phishing: aquest és un dels mètodes més utilitzats. Els estafadors envien missatges directes o correus electrònics falsos fent-se passar per Instagram. Demaneu que introduïu les vostres dades d'accés en una pàgina que sembla legítima, però que en realitat és un lloc fals.
- Ofertes falses: els estafadors creen perfils que semblen de botigues o marques conegudes, oferint productes a preus increïblement baixos. Després de fer el pagament, la víctima mai no rep el producte i el compte desapareix.
- Sortejos falsos: un altre mètode comú són els falsos sorteigs. Els delinqüents t'envien missatges o comenten a les teves publicacions informant-te que has guanyat un premi. Per rebre'l, et demanen pagar per les despeses d'enviament o proporcionar informació sensible, però el premi mai no arriba.
- Missatges d'"ajuda" d'amics piratejats: els estafadors també pirategen comptes d'amics i envien missatges sol·licitant ajuda econòmica urgent. La víctima, confiant que és el seu amic qui sol·licita ajuda, fa el pagament sense sospitar que el compte ha estat compromès.
Com protegir-te d'estafes a Instagram
Ara que coneixes algunes de les estafes d'Instagram que més es repeteixen, també és recomanable conèixer quines mesures pots prendre per protegir-te:
- Verifica sempre els perfils: abans d'interactuar o fer compres a Instagram, assegura't que el perfil sigui legítim. Verifica els seguidors, els comentaris i si teniu el distintiu de verificació blau en cas de ser una marca coneguda.
- No comparteixis informació personal: mai no proporcionis la teva informació personal o bancària a través de missatges directes. Instagram mai no sol·licitarà dades sensibles per aquest mitjà.
- Habilita l'autenticació en dos passos: aquesta afegeix una capa extra de seguretat al teu compte, fent que sigui més difícil accedir-hi.
- Desconfia d'ofertes massa bones: si una oferta sembla massa bona per ser veritat, probablement ho és. Investiga i assegura't que l'oferta o la promoció sigui legítima abans de proporcionar qualsevol tipus de pagament.