Espanya ha rebut aquesta mateixa setmana més de dos milions de vacunes de Pfizer/BioNTech, Moderna i AstraZeneca després dels últims enviaments realitzats per aquestes farmacèutiques.
Aquesta notícia és una fita, ja que és la primera vegada que arriba tal elevat nombre de dosis al nostre país des que va començar la campanya de vacunació, el passat 27 de desembre de 2020.
A més, el pròxim 19 d'abril també estarà disponible la vacuna de Janssen, filial de Johnson & Johnson. A partir d'aquí, les quatre vacunes aprovades per l'Agència Europea del Medicament (EMA) s'inocularan entre els ciutadans espanyols segons la seva edat o situació de risc.
Pfizer/BioNTech i Moderna
Les vacunes de Pfizer/BioNTech i Moderna estan adjudicades per a les persones majors o de risc, a més d'estar destinades a una gran part del personal sanitari i sociosanitari.
- Grups 1 i 2: persones majors i grans dependents en residències, personal sanitari i sociosanitari que els atén i els professionals sanitaris i sociosanitaris que estan en primera línia contra la Covid, si bé gairebé totes aquestes persones ja estan immunitzades per complet
- Grup 3A: resta de personal hospitalari i atenció primària, professionals d'odontologia, higiene dental i altre personal sanitari que atengui pacients sense mascareta durant més de 15 minuts
- Grup 4: grans dependents i els seus cuidadors
- Grup 5: persones majors de 80 anys
En acabar amb aquests grups, es vacunaran les persones de 70 a 79 anys (grup 5B) i de manera simultània els malalts crònics amb risc molt alt, com per exemple: persones amb trasplantaments d'òrgan sòlid i llista d'espera per a aquest, persones en hemodiàlisi i diàlisi peritoneal, càncer d'òrgan sòlid en tractament amb quimioteràpia citotòxica, càncer de pulmó en tractament amb quimioteràpia o immunoteràpia, infecció amb VIH immunodeprimits, persones amb immunodeficiència primària i persones amb Síndrome de Down amb més de 40 anys.
Després d'aquests grups, les persones entre 60 i 69 anys (grup 5C) també es vacunaran amb aquesta dosi. A més, en principi els menors de 60 anys amb condició de risc (grup 7) també s'han de vacunar amb aquest fàrmac o amb un altre que estigui disponible si n'hi hagués.
AstraZeneca/Oxford
La Comissió de Salut Pública espanyola va decidir dimarts passat treure el límit d'edat fixat per a la vacuna d'AstraZeneca i la Universitat d'Oxford, marcat fins ara en 65 anys. Malgrat tot, si atenem una qüestió pràctica, tan sols se sobrepassarà aquesta edat per a vacunar a treballadors essencials, ja que de manera general es vacunarà fins als 65 anys d'igual manera. Per això, amb aquesta vacuna d'AstraZeneca es finalitzarà la vacunació dels grups de població prioritaris per la seva activitat essencial.
- Grups 3B i 3C: personal sanitari i sociosanitari de segona línia, incloent-hi a fisioterapeutes, dentistes, personal de salut pública, entre altres col·lectius
- Grups 4: segons la seva edat i la quantitat disponible de vacunes, alguns grans dependents o els seus cuidadors també podrien rebre la dosi d'AstraZeneca, en lloc de les d'ARNm
- Grup 6: col·lectius en actiu que tinguin una funció vital en la societat (Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat o docents)
Janssen
Sanitat expressa en l'actualització 5 que la vacuna de Janssen «es podrà utilitzar de manera paral·lela a les vacunes d'ARNm per a incrementar el ritme de vacunació dels grups de major edat».
- Grup 5A: Persones de 80 i més edat que encara no hagin estat vacunades
- Grup 5B: 70 i 79 anys
- Grup 5C: 66 i 69 anys
Al seu torn, en ser monodosis, la vacuna podria ser utilitzada per a col·lectius vulnerables socialment o econòmicament (persones sense llar i temporers), persones difícils de vacunar (amb autisme profund, discapacitat intel·lectual o malaltia mental amb molta agitació, etc...) o aquelles amb dificultats per a captar-les per a la vacunació.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]