Una sanitària sosté una dosi de la vacuna de Pfizer abans d'administrar-la a un pacient

La vacuna contra el coronavirus per a nens ja té data

Els assajos estan molt avançats

Pfizer ha anunciat que la vacuna contra el coronavirus per a nens estarà enllestida la pròxima tardor. Així ho ha dit el fundador de la farmacèutica i director general de la companyia, Ugur Sahin, al diari alemany 'Der Spiegel'. Segons Sahin, durant el mes de juny es començarà a vacunar els nens de 12 a 15 anys, mentre que a partir de setembre s'ampliarà la vaccinació a tots els majors de sis mesos.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

«D'aquí a unes setmanes, molt abans del previst, es podrà administrar a menors a partir de 12 anys», ha explicat Sahin, «i a partir d'aquí podrem anar molt de pressa». Les proves realitzades fins ara mostren uns resultats encoratjadors pel que a la seguretat i l'eficàcia de la vacuna en els nens, i per això Pfizer sol·licitarà l'autorització per a administrar la vacuna a nens de més de sis mesos des del pròxim mes de setembre.

Els assajos en menors d'entre 12 i 15 anys han estat un èxit, i la companyia ja ha sol·licitat l'autorització als Estats Units. A Europa, la fase d'assajos ja està molt avançada i el dimecres que ve demanaran a l'Agència Europea del Medicament (EMA) l'autorització de la vacuna per a menors de més de 12 anys.

Calendari per franges d'edat

La previsió de Pfizer és que els nens de la franja d'edat entre 12 i 15 anys puguin començar a vacunar-se a partir del mes de juny. D'altra banda, per als menors de dos anys s'està realitzant un segon assaig clínic que ja està molt avançat. «Si tot va bé podríem sol·licitar l'autorització de la vacuna per a tots els menors de cada segment d'edat en diversos països», ha explicat Sahin.

La farmacèutica està ara a l'espera dels resultats definitius, però els que ja tenen revelen que el vaccí destinat als menors d'edat té una eficàcia del 100%.

Una tercera dosi de Pfizer

Cal recordar que aquesta mateixa setmana, la companyia Pfizer/BioNTech ha confirmat que les persones vacunades amb la pauta completa necessitaran una tercera dosi de recordatori. Segons Sahin, «la protecció disminueix lentament amb el temps, ja que al cap de sis mesos la protecció ja no és del 95% sinó del 91%, i al cap de vuit mesos els anticossos minven clarament». Per a tornar al 100% de la protecció farà falta, per tant, una tercera dosi.

«La tercera dosi nou mesos després, o a tot estirar al cap d'un any, pot ajudar a la protecció com a vacunació de reforç», ha afegit, «i després farà falta una punxada cada any o potser cada 18 mesos, com la grip estacional».