Una investigadora russa, treballant en un laboratori en la recerca de la vacuna contra el coronavirus

Els resultats preliminars confirmen que la vacuna russa contra la Covid-19 és segura

Un estudi publicat aquest divendres a 'The Lancet' assegura que genera anticossos i no ha provocat reaccions adverses

La candidata a vacuna contra la Covid-19 que desenvolupen científics russos generen anticossos i no han provocat reaccions adverses, segons els resultats preliminars dels assajos clínics, detallats en un estudi difós aquest divendres per la revista mèdica britànica 'The Lancet'. L'informe es publica setmanes després que Rússia anunciés que tenia una vacuna contra el coronavirus, batejada com a Sputnik V, però sense haver aportat detalls de les proves clíniques.

L'estudi detalla les primeres troballes que han revelat dos assajos clínics en la seva fase primerenca, en els quals han participat 76 persones. El grup d'experts va trobar que dues formulacions —una congelada i una altra liofilitzada— de la vacuna, que consta de dues parts, són «segures», perquè no s'han identificat reaccions adverses de gravetat en més de 42 dies i van induir respostes d'anticossos en tots els participants en un termini de 21 dies.

Els resultats secundaris dels assajos, no tan rellevants com els primaris, també han revelat que la vacuna produeix així mateix, en un termini de 28 dies, resposta de les cèl·lules T, que detecten i maten patògens invasors o cèl·lules infectades.

Ensenyar el sistema immunitari a reconèixer i atacar el virus

L'estudi explica que la vacuna inclou dos vectors d'adenovirus modificats per replicar la 'proteïna de pic' del SARS-CoV-2, eina clau que el virus utilitza per a envair les cèl·lules humanes. En les proves realitzades, es van afeblir els adenovirus amb l'objectiu que no es puguin replicar en cèl·lules humanes i que no puguin provocar malalties, ja que, en general, causen habitualment el refredat comú.

Aquest tipus de vectors d'adenovirus ja s'han emprat en molts assajos clínics de manera segura, segons l'estudi, que apunta que aquestes vacunes tenen com a objectiu estimular tots dos braços del sistema immune: els anticossos i les cèl·lules T, de manera que ataquin el virus quan circuli per l'organisme i també les cèl·lules infectades pel SARS-CoV-2.

L'autor principal, Denis Logunov, del Centre Nacional de Recerca per a Epidemiologia i Microbiologia de Rússia va comentar que «quan les vacunes de l'adenovirus entren en les cèl·lules de les persones, generen el codi genètic de la proteïna S del SARS-CoV-2». Això ajuda, segons ha dit, a «ensenyar al sistema immunitari a reconèixer i atacar el virus de la Covid-19», encara que «per a formar una resposta immunològica potent contra el virus, és important proporcionar una vacuna de reforç».