Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un sanitari mentre prepara una dosi de la vacuna contra la Covid-19

Ja hi ha més persones vacunades que casos positius detectats a Espanya

Prop d'un 4% de la població espanyola ha rebut mínim una primera dosi del fàrmac

Imatge d'un sanitari mentre prepara una dosi de la vacuna contra la Covid-19
Prop d'un 4% de la població espanyola ja ha rebut mínim una primera dosi del fàrmac| Europa Press


La vacunació avança a Espanya i, tot i que ho fa de manera més lenta a com s'esperava, el nombre de persones vacunades contra la Covid, ja supera el nombre de positius detectats al país, que sumen un total de 3.170.644. De les 4.508.845 dosis de la vacuna que el govern espanyol ha entregat a les comunitats autònomes fins a aquest 24 de febrer (3.508.245 de Pfizer / BioNtech, 192.000 de Moderna i 808.600 d'AstraZeneca) se n'han administrat fins ara 3.284.678 (2.979.230, 138.930 i 166.518 respectivament), que representen un 72,8% del total.

Això significa que, de moment, prop d'un 4% de la població espanyola ja ha rebut mínim una primera dosi de la vacuna, i un 2,5% ja ha rebut les dues injeccions necessàries per a immunitzar-se: hi ha 1.221.183 persones que han rebut les dues dosis de la vacuna al conjunt de l'Estat. Les xifres, tot i demostrar que queda molt camí per endavant i fer palesos els efectes dels retards continus en la rebuda dels fàrmacs, representen l'esperança d'Espanya per combatre la pandèmia.



En el cas de Catalunya de les 734.510 dosis rebudes (570.410 de Pfizer, 31.400 de Moderna i 132.700 d'AstraZeneca), fins ara se n'han subministrat 531.016, el 72,3% del total. La comunitat que més dosis ha rebut ha estat Andalusia (842.810) i fins ara n'ha administrat el 77,6% (653.919). Ceuta és la Comunitat que més dosis ha subministrat de les que ha rebut, 5.705 de 6.220, el 91,7%. La que ha vaccinat menys població a dia d'avui és el País Basc amb 117.427 dosis de les 194.210 que ha rebut, el 60,5% del total.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Els líders europeus busquen desencallar el certificat de vacunació per viatjar

Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea (UE) es reuneixen aquest dijous i divendres per videoconferència per intentar desencallar el certificat de vacunació per reprendre la mobilitat al bloc comunitari. En un context en què alguns països com Alemanya o Bèlgica imposen restriccions als viatges no essencials, els líders dels 27 aborden de nou el certificat de vacunació, sobre el qual ara per ara hi ha un mínim consens per utilitzar-lo com a document mèdic, però no com un 'passaport' de viatge per a l'estiu, com proposen els estats que més depenen del turisme, com Grècia o Espanya. En la trobada virtual, els líders de la UE també debatran com «accelerar» la producció i autorització de vaccins, així com qüestions de defensa i seguretat.

Defensat majoritàriament pels països del sud, que depenen més del turisme, el certificat de vacunació no té el vistiplau de tots els estats. França o Alemanya són reticents a aquesta iniciativa en considerar que és discriminatòria. A més, fonts comunitàries apunten que per aplicar aquesta mesura cal que s'aclareixi si les persones vacunades no transmeten el virus.

«Hi ha un acord per moure's i sobre les qüestions tècniques», assenyalen fonts comunitàries, que remarquen que ara és «prematur» parlar d'un certificat de vacunació perquè la UE està en «les primeres fases de la vacunació». Segons fonts de Moncloa, per a Espanya el certificat de vacunació és una qüestió «d'importància». «Malgrat que alguns diguin que encara és aviat, cal que el treball estigui fet», subratllen, tot remarcant que «la mobilitat és essencial» a la UE. «Cada cop més països estan convençuts que s'ha de tancar un acord com abans millor», afirmen les mateixes fonts, que admeten que encara molts països estan en contra de la proposta.



Malgrat el desacord a nivell europeu, fonts de Moncloa confien que finalment hi haurà un acord sobre el certificat de vacunació. Per aquest motiu asseguren que ara per ara no es plantegen fer acords bilaterals amb altres països per facilitar els viatges a l'estiu, tal com planteja fer Grècia amb Israel.
 

A banda del certificat de vacunació, els líders europeus també abordaran dijous com augmentar la producció i la distribució de vacunes per tal «d'accelerar» la campanya i assolir l'objectiu de vacunar el 70% de la població a l'estiu. La discussió a nivell de líders per augmentar la producció de vacunes arriba després de les polèmiques pels retards en les entregues de les farmacèutiques, principalment d'AstraZeneca, i després que Espanya, Bèlgica, Dinamarca, Polònia i Lituània hagin demanat més ajudes europees per accelerar la producció de vaccins.



Els líders dels 27 també abordaran dijous les restriccions als viatges a la UE i la coordinació de les mesures. Malgrat la polèmica per fortes restriccions a la mobilitat d'alguns països com Bèlgica, fonts comunitàries apunten que «la situació és millor» que durant la primavera del 2020 quan la majoria dels països van decidir tancar fronteres. «És una situació excepcional que reflecteix la que hi ha dins dels estats», argumenten les mateixes fonts.



Amb la reunió de dijous centrada en la pandèmia, els líders europeus abordaran qüestions de defensa i seguretat divendres, així com la relació amb els veïns del sud. Així, el secretari general de l'OTAN, Jen Stoltenberg, farà una intervenció davant els líders, que posteriorment abordaran com «reforçar» la relació amb els veïns del sud.