Carolina Darias

Darias adverteix que les manifestacions del 8-M «no tenen lloc» a causa de la pandèmia

Ho ha dit després del Consell Inteterritorial de Salut

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assegurat aquest dimecres que «no hi ha lloc» a les manifestacions pel Dia Internacional de la Dona, el pròxim 8 de març, en una situació de pandèmia i ha fet una crida a la «responsabilitat».

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Darias ha estat preguntada, en la roda de premsa posterior al Consell Inteterritorial de Salut, per les pròximes celebracions previstes per aquest dia i si ella hi aniria, com va fer l'any passat amb altres dones del seu partit i membres del govern espanyol. Dies més tard de la seva presència en la marxa del 8-M, la ministra confirmava el seu positiu per coronavirus.

«He realitzat per coherència una crida a la responsabilitat, perquè encara estem en una situació de risc extrem, no hi ha lloc», ha respost la titular de Sanitat. A parer seu, «la situació epidemiològica» actual «no permetria dur a terme» les manifestacions de les quals s'ha estat parlant als mitjans.

Darias fa aquestes declaracions el mateix dia que el delegat del govern espanyol a la Comunitat de Madrid, José Manuel Franco, ha anunciat que es prohibiran les marxes de més de 500 persones a Madrid durant la jornada del 8-0.

Les paraules del delegat del govern espanyol a la Comunitat de Madrid

El delegat del govern espanyol, José Manuel Franco, en una entrevista a 'Onda Cero', ha explicat que les marxes del 8-M hauran de complir una sèrie de condicions: la primera d'elles, no superar els 500 assistents. Segons ha explicat, de moment no s'ha denegat cap petició per a les marxes del 8-M perquè, segons explica Franco, es tracta de marxes petites amb el compromís per part dels seus organitzadors de mantenir la distància de seguretat.

«Nosaltres el criteri de Sanitat l'estem seguint rigorosament perquè hem d'ajudar a preservar la salut dels madrilenys», ha remarcat. Això sí, al 8-M no es repetirà la imatge d'altres anys anteriors i no hi haurà cap gran protesta feminista a Madrid.

Molts polítics, especialment de la dreta espanyola, van acusar el govern espanyol de posar en risc les vides de milions d'espanyols per permetre una marxa que consideraven «propaganda», mentre que des de l'executiu sempre van defensar que, quan es va celebrar la manifestació, la situació a Espanya encara no s'havia descontrolat. De fet, va ser el següent dia, el 9 de març, quan Espanya va notificar un gran augment de casos positius per coronavirus i poc després es va decretar el confinament domiciliari. 

José Luis Martínez-Almeida, alcalde de Madrid, ha estat dels primers a respondre a aquesta notícia demanant al govern espanyol que rectifiqui i no permeti les marxes, encara que estiguin limitades a 500 persones, i que celebrin el 8-M «d'una altra manera». Almeida creu que les concentracions suposen «un focus de transmissió i risc» que s'ha d'evitar quan Espanya acabi de baixar el llindar dels 250 casos per cada 100.000 habitants en dues setmanes, el llindar que marca una situació de risc extrem en la pandèmia