Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb les banderes de la Unió Europea i d'Espanya darrere

El govern espanyol pren una decisió sense precedents per al 8 de març

La delegació de l'executiu a Madrid ho ha anunciat aquest dimecres

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb les banderes de la Unió Europea i d'Espanya darrere
Les marxes no podran superar els 500 assistents | Europa Press

La delegació del govern espanyol a Madrid ha anunciat que permetrà les marxes feministes del pròxim 8 de març a la capital espanyola, segons ha informat el delegat de l'executiu, José Manuel Franco, en una entrevista a 'Onda Cero', però les que se celebrin hauran de complir una sèrie de condicions: la primera d'elles, no superar els 500 assistents.

Segons ha explicat, de moment no s'ha denegat cap petició per a les marxes del 8-M perquè, segons explica Franco, es tracta de marxes petites amb el compromís per part dels seus organitzadors de mantenir la distància de seguretat. «Nosaltres el criteri de Sanitat l'estem seguint rigorosament perquè hem d'ajudar a preservar la salut dels madrilenys», ha remarcat. Això sí, al 8-M no es repetirà la imatge d'altres anys anteriors i no hi haurà cap gran protesta feminista a Madrid.

Molts polítics, especialment de la dreta espanyola, van acusar el govern espanyol de posar en risc les vides de milions d'espanyols per permetre una marxa que consideraven «propaganda», mentre que des de l'executiu sempre van defensar que, quan es va celebrar la manifestació, la situació a Espanya encara no s'havia descontrolat. De fet, va ser el següent dia, el 9 de març, quan Espanya va notificar un gran augment de casos positius per coronavirus i poc després es va decretar el confinament domiciliari. 

L'alcalde de Madrid rebutja les concentracions

José Luis Martínez-Almeida, alcalde de Madrid, ha estat dels primers a respondre a aquesta notícia demanant al govern espanyol que rectifiqui i no permeti les marxes, encara que estiguin limitades a 500 persones, i que celebrin el 8-M «d'una altra manera». Almeida creu que les concentracions suposen «un focus de transmissió i risc» que s'ha d'evitar quan Espanya acabi de baixar el llindar dels 250 casos per cada 100.000 habitants en dues setmanes, el llindar que marca una situació de risc extrem en la pandèmia

L'alcalde madrileny recorda que des de la irrupció del coronavirus, ara fa un any, «ja s'han suspès nombrosos esdeveniments tant tradicionals com el 8-M», en referència a actes com els Sanfermines, les processons de Setmana Santa, la Feria de Abril, les Falles i moltes altres celebracions i esdeveniments tradicionals en la societat espanyola.

En aquest sentit, Almeida demana que es busqui una manera diferent per celebrar el 8-M, però que no sigui a través de manifestacions als carrers perquè és difícil controlar a 500 persones, i sobretot, que mantinguin una distància de seguretat. Ha afegit que «les institucions hem de donar exemple a la gent» i que des de l'Ajuntament de Madrid ja s'està preparant un acte per celebrar el 8-M, però sense concentracions que es converteixin en un factor «de transmissió i risc».

Precisament, la marxa que es va celebrar l'any passat ha estat motiu de polèmica i enfrontaments polítics, perquè 6 dies després d'aquesta gran marxa, Espanya va entrar en el primer estat d'alarma de la pandèmia, i Almeida ha tornat a recordar-la per demanar a l'executiu de Pedro Sánchez que demani perdó i que eviti repetir-la aquest any.

L'alcalde de Madrid creu que «el govern disposa d'elements suficients per a entendre que autoritzar les manifestacions suposava un greu risc per als ciutadans que hi assistien» i que haurien d'admetre públicament que «no hauria d'haver autoritzat» les marxes. José Manuel Franco, delegat del govern, ha insistit que quan es van autoritzar aquestes marxes no hi havia dades suficients que justifiquessin prohibir una concentració, perquè el dret de manifestació està protegit per la Constitució i només es pot limitar «per motius molt concrets i taxats».

En aquest sentit, Franco ha explicat que «està satisfet d'haver-ho fet. Això podria haver estat un contagi, però el que hagués estat prevaricar en aquell moment seria prohibir-ho. Encertar la quiniela els dilluns és fàcil i si sabéssim què passaria, també haguéssim prohibit els espectacles esportius, culturals i oposicions». El delegat del govern espanyol es refereix així a altres esdeveniments massius celebrats el mateix cap de setmana que la marxa del 8-M, i que inclouen partits de futbol o actes polítics entre altres.