Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla d'una mà subjectant un vial de la vacuna de Janssen contra la Covid-19

Desendolla una nevera per carregar el mòbil i fa malbé centenars de vacunes

El ministeri de Sanitat del país asiàtic ja ha dit al centre de salut que haurà de pagar els costos

La vacunació s'ha convertit en la principal esperança de la humanitat per vèncer el coronavirus, la pitjor pandèmia en dècades. Però, de vegades, la irresponsabilitat no té límits, i els errors humans poden posar en risc l'estratègia de vacunació, tal com ha passat al Kirguizistan, amb mil vacunes fetes malbé. Segons informa 'El Periódico', un centre de salut públic del país asiàtic ha hagut de llençar a les escombraries prop de mil dosis de la vacuna russa. Les vacunes, que s'han de conservar a una temperatura concreta, s'han fet malbé perquè una persona ha desendollat la nevera per posar a carregar el mòbil.

Les dosis pertanyien a un lot de 20.000 unitats de la vacuna Sputnik-V, però el cas és encara més cridaner perquè les dosis havien estat lliurades com a ajuda humanitària a aquest país. Kirguizistan va començar a vacunar al març, i des de llavors la majoria de dosi punxada és de la vacuna russa i la vacuna xinesa. Aquest cas ha desencadenat una tempesta política, i el ministre de Sanitat ha hagut d'intervenir: «Si la culpa és d'un dels empleats, de la senyora de la neteja o d'una altra persona, la clínica haurà de respondre econòmicament». El ministre ha apuntat que podria tractar-se d'un empleat de manteniment que buscava un endoll per carregar el mòbil.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Les autoritats han obert una investigació per aclarir l'origen de l'error, però ja han advertit a la clínica que haurà de pagar les dosis que s'han hagut de llençar. I a més del que suposa econòmicament, la pèrdua de les dosis suposa un drama sanitari perquè desenes de persones es quedaran sense rebre la vacuna per culpa de l'incident. Tot així, el país no guanya per disgustos amb les seves autoritats, perquè ja en el mes d'abril el ministre havia sortit a la televisió promocionant l'arrel d'una planta tòxica com a suposada cura miraculosa per al coronavirus

En concret, es tracta d'extractes d'arrel d'acònit, una planta de muntanya amb unes toxines mortals que, no obstant això, s'utilitza com a remei medicinal. Fins i tot, el polític va arribar a prendre alguns glops davant les càmeres. Kirguizistan, país situat en l'Àsia Central, entre Rússia i la Xina, es troba en aquests moments lluitant contra la tercera onada, i és que el país té una població de 6,5 milions de persones i ha registrat 100.000 casos i 1.735 morts.

Per què les vacunes han d'estar a la nevera?

El fred és un element fonamental per a la conservació de les vacunes: les condicions de fred i llum permeten augmentar l'eficàcia de les vacunes i minimitzar els efectes secundaris. Per tant, han de conservar-se a baixes temperatures i amb poca llum, per això s'utilitza l'anomenada cadena de fred, un sistema de transport, emmagatzematge i distribució de vacunes en les condicions de temperatura recomanades. Cada vacuna conté uns elements determinats que exigeixen una temperatura concreta, per exemple, en el cas de la vacuna de Pfizer, ha de conservar-se a -70 graus, mentre que la de Moderna pot romandre a -20 graus. Pel que fa a la vacuna russa, que és la que s'ha fet malbé al Kirguizistan, es recomana tenir-la a -18 graus.

L'Agència Europea de Medicaments ('EMA') segueix sense autoritzar la vacuna russa, encara que diversos governs l'estan demanant. La vacuna de Sputnik-V utilitza el mateix mètode que les d'AstraZeneca i Janssen, fabricades a força de virus neutralitzats, on l'avantatge d'aquestes vacunes és que poden conservar-se a menys temperatura, a la nevera. Així, la particularitat de la vacuna russa és que utilitza dos vectors diferents que, en principi, ofereixen una major protecció. Altres vacunes com AstraZeneca i Johnson&Johnson ofereixen una menor protecció, entre el 76% i el 85%, en comparació amb Pfizer (95%) i Moderna (94%). Però sobre la vacuna russa plana la incògnita, perquè avui dia no s'han publicat les dades d'efectivitat.